Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:791370
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 16.01.2013.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 4 единиц
Ссылки: Не использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  IEVADS    3
1.  E.DĀRZIŅA DZĪVES CEĻŠ    4
2.  E.DĀRZIŅA DAIĻRADE    6
2.1.  Kora dziesmas    6
2.2.  Solo dziesmas    9
2.3.  Simfoniskā mūzika    12
  Literatūras saraksts    13
  Pielikums    14
Фрагмент работы

Simfoniskā mūzika
Emīls Dārziņš izvairījās rakstīt simfoniskajam orķestrim, jo ļoti paškritiski uzskatīja, ka viņam vēl pietrūkst meistarības orķestra darbu sacerēšanā. Pavisam viņš ir uzrakstījis četras simfoniskās miniatūras, taču vienīgais skaņdarbs, kas ir saglabājies līdz mūsdienām, ir "Melanholiskais valsis". Pārējos darbus komponists pats ir iznīcinājis.
Viens no Emīla Dārziņa simfoniskā orķestra darbiem saucās "Vientuļā priede". Laikabiedri, kam laimējās to dzirdēt, ir apgalvojuši, ka tas bijis ļoti interesants skaņdarbs. Pēc "Vientuļās priedes" atskaņojuma (1904.) kādā no vasaras simfoniskajiem koncertiem presē parādījās raksts, kas apvainoja autoru plaģiātismā. aizrādot, ka "Vientuļā priede" ir somu komponista Žana Sibeliusa skaņdarba "Tuonelas gulbis" atdarinājums. Sākās diskusija presē. Emīla Dārziņa pretinieki skaņdarba partitūru aizsūtīja Z. Sibeliusam, kurš apliecināja skaņdarba līdzību ar savu kompozīciju. Savukārt Emīls Dārziņš guva atbalstu no krievu komponista Aleksandra Glazunova.
Plaģiāts - cita autora darba vai tā daļas uzdošana par savu noraidīja. Šī polemika sāpīgi un dziļi aizskāra komponistu, un viņš visas savas simfoniskās partitūras iznīcināja. Saglabājušās tikai "Melanholiskā valša" partijas.
"Melanholiskais valsis" (1904.) ir viens no populārākajiem darbiem latviešu mūzikā. Tas valdzina klausītāju ar savu sirsnību un melodiskumu un bieži tiek atskaņots arī dažādos pārlikumos (klavierēm, pūtēju orķestrim u. c).
Valša pamat noskaņa ir gaiša, bet vienlaikus arī skumju aizplīvurota, smeldzīga. Tas rakstīts rondo formā ar divām epizodēm.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация