Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
4,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:719523
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 06.06.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 11 единиц
Ссылки: Не использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    3
1. nodaļa.  Ēnu ekonomikas būtība un tās aptvērums    5
5.nodaļa.  Ēnu ekonomika kā nelegālā nodarbinātība    15
5.1.  Nelegālo nodarbinātību veicinoši faktori un problēmas nelegālās nodarbinātības samazināšanā    16
5.2.  Ar fiktīvu uzņēmējdarbību, nodara būtiskus zaudējumus valsts ekonomikā    18
  Nobeigums    20
  Izmantoto avotu un literatūras sarakts    22
Фрагмент работы

Ievads

Kas ir korupcija? Cēlonis vai sekas ? Manuprāt, tās ir sekas, kurām divpadsmit gadu laikā ir izveidota laba augsne. Cēloņi, par kuriem publikācijās nekas nav runāts, ir ēnu ekonomika, jeb kā to sauc: pelēkā un melnā ekonomika . Tie ir nereģistrētie uzņēmumi, kas darbojas ārpus jebkādiem valsts likumiem, pie kam tikai un vienīgi par skaidru naudu. Aldis Lieljuksis kādā sanāksmē ir sacījis, ka valstī eksistē simtiem fiktīvu firmu, kuru noziedznieki netraucēti izmanto noziedzīgi iegūtās naudas legalizāciju un PVN izkrāpšanu no valsts.
Ēnu ekonomika – tie ir reģistrētie uzņēmumi uz fiktīviem dokumentiem neesošās adresēs uz mirušiem cilvēkiem ar kuru parakstiem tie nonāk it kā likumīgā apgrozībā. Ēnu ekonomika, jeb kā daži to dēvē – melnais bizness, tie ir uzņēmumi, kas reģistrēti, kuros liela daļa naudas līdzekļu apgrozās ārpus grāmatvedības, nemaksājot nekādus nodokļus, bet personāls strādā bez jebkādiem dokumentiem. Par šie strādājošiem netiek maksāti nekādi nodokļi. Ēnu ekonomika – tie ir uzņēmumi, kuros gandrīz viss personāls strādā par minimālo darba algu, pārējo saņemot aploksnēs, par kurām nodokļi maksāti netiek. Ēnu ekonomika – tie ir uzņēmumi, kas pasūta kontrabandu. Ēnu ekonomika – tie ir uzņēmumi, kas lielos daudzumos realizē preces bez jebkādiem dokumentiem, vai arī ar viltotiem dokumentiem, realizē visas preces, vai daļu preču, imitējot savu it kā legālo darbību. Nodokļi tiek maksāti tikai par legālajām precēm. Ēnu ekonomika – tie ir uzņēmumi, kas nodrošina savu netraucēto darbību, uzpērkot visu līmeņu (pēc nepieciešamības) amatpersonas, sākot ar VID, muitu, policiju, prokuratūru, pašvaldībām utt. Ēnu ekonomika – tie ir uzņēmumi, kas caur bankām (Aizkraukles banka) turklāt starptautiskā līmenī atmazgā netīro naudu. Ēnu ekonomika – tā ir neredzamā vai šķietami neredzamā kuģa daļa uz kura klāja plaši izvērsusies kontrabanda, korupcija, narkotika, prostitūcija (arī meiteņu tirdzniecība) dzeršana, morāles degradācija, nihilisma izplatība. Ēnu ekonomika, līdzīgi korozijai, kas saēd viskvalitatīvāko tēraudu, sagrauž visu valsts un sabiedrisko iekārtu. Ēnu ekonomika ir visas korozijas cēlonis. Visas pārējās: kontrabanda, korupcija, narkotika utt., ir sekas. Latvijas reālā situācija ir tāda, ka ēnu ekonomika, visdažādākajos tās izpausmes veidos, ir aptvērusi visas dzīves jomas, tā sākusi saaugt ar finansu un valsts aparātu, ar politiskajām partijām, kļūstot par nopietnu draudu valsts demokrātisko pamatu iedragāšanai. Tāpēc ir nepieciešama principiāli jauna pieeja, proti: jāsāk ar tiem uzņēmumiem, it īpaši tirdzniecības, kokmateriālu un celtniecības jomā,, kas vispār nav reģistrēti, strādā bez darba līgumiem vai arī, kur parādās tikai minimālās darba algas. Ēnu ekonomika būvniecībā vien valstij rada zaudējumus aptuveni 100 miljonus latu gadā.
Nav jāfilozofē, bet jātiek galā ar visa veida atalgojumu aploksnēs Nav normāli, ka pēdējo trīs gadu laikā visu veidu automašīnu skaits palielinās, bet degvielas patēriņš samazinās, ka presē parādās ziņas par 40% kontrabandas degvielu. Joprojām centrāltirgum nevar iziet cauri, ja kāds neuzbāzīsies- „ spirt , cigareti”:). Pēc Ministru tirgus apmeklējuma nekas nav mainījies, tāpat kā nemainījās pēc visu citu amatpersonu apmeklējumiem.
Referāta turpinājumā iepazīstināšu jūs vēl ar Ēnu ekonomikas būtību un tās aptvērumu, ar viedokli par korupciju Latvijā, ar to vai iestāšanās Eiropas Savienībā sekmē Ēnu ekonomikas samazināšanos Latvijā. Piedāvāšu jums ieskatīties salīdzinājumā, kas atspoguļos Ēnu ekonomiku finansu sfērā Vācijā un Latvijā. Tiks dots ieskats Ēnu ekonomikā kā nelegālā nodarbinātībā, kā arī rasti šīs problēmas risinājumi. Un uz jautājumu-Cik liels svars Latvijas ekonomikā, ir tā dēvētajai Ēnu ekonomikai, atbildi sniegs finanšu ministrs- Oskars Spurdziņš.

1. nodaļa. Ēnu ekonomikas būtība un tās aptvērums

Ēnu ekonomika — tie ir ar fiktīviem dokumentiem reģistrētie uzņēmumi neesošās adresēs, uz mirušu cilvēku vārdiem, ar kuru parakstiem dokumenti nonāk it kā likumīgā apgrozībā. Ēnu ekonomika jeb, kā daži to dēvē: melnais bizness — tie ir uzņēmumi, kas reģistrēti, bet kuros liela daļa naudas apgrozās ārpus oficiālās grāmatvedības. Ēnu ekonomika — tie uzņēmumi, kur gandrīz viss personāls strādā ar minimālo darba algu, pārējo saņemot aploksnēs; uzņēmumi, kas pasūta un realizē kontrabandu. Ēnu ekonomika — tie ir uzņēmumi, kas lielos daudzumos realizē preces bez jebkādiem dokumentiem vai arī ar viltotiem dokumentiem, par tām nemaksājot nodokļus. Ēnu ekonomika — tie uzņēmumi, kas nodrošina savu netraucēto darbību, uzpērkot visu līmeņu atsevišķus ierēdņus. Ēnu ekonomika — tie uzņēmumi, kas caur dažām bankām, turklāt starptautiskā līmenī, atmazgā netīro naudu. Ēnu ekonomika ir tā neredzamā vai šķietami neredzamā kuģa daļa, uz kura klāja plaši izvērsta kontrabanda, korupcija, narkotiku tirdzniecība, prostitūcija (t. sk. meiteņu tirdzniecība), dzeršana, morāles degradācija, nihilisma izplatība. Latvijā pašreizējā situācija ir tāda, ka ēnu ekonomika visdažādākajos tās izpausmes veidos daudzējādi ir aptvērusi visas dzīves jomas, tā sākusi saaugt ar finanšu un valsts aparātu, politiskajām partijām, kļūst par nopietnu draudu valsts demokrātiskajiem pamatiem. Piemēru masu saziņas līdzekļos ir vairāk nekā pietiekami.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация