Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:271343
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 04.03.2022.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 11 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  IEVADS    3
1.  ĒTIKA, TĀS NOZĪME    4
2.  ĒTISKĀS VĒRTĪBAS    5
1.1.  Labais un ļaunais    5
1.2.  Taisnīgums un patiesība    5
1.3.  Pienākums un atbildība    5
1.4.  Cieņa un gods    6
1.5.  Kauns un sirdsapziņa    6
1.6.  Laime    6
1.7.  Dzīves jēga    7
1.8.  Mīlestība    8
1.9.  Draudzība    8
1.10.  Morālā brīvība    8
3.  ĒTISKĀS VĒRTĪBAS LATVIEŠU TAUTAS SAKĀMVĀRDOS UN PARUNĀS    9
  Parunas un sakāmvārdi    9
  TĒZES    11
  IZMANTOTĀ LITERATŪRA    12
Фрагмент работы

“Draudzība ir dārgāka par zeltu” – draudzība jāspēj novērtēt, ja draugs neatstāj bēdā, nelaimē, trūkumā, bet palīdz, tad viņš ir dārgāks par zeltu. “Vecs draugs labāks par diviem jauniem”- vecs draugs parasti ir jau izgājis kopā cauri grūtībām un priekiem, ir uzticīgs un patiess, taču jauns draugs drīz vien var pievilt, pazust, pamest bēdā, tāpēc nepieciešams laiks, lai pārbaudītu draudzības patiesumu. “Draugus labāk pazīst bēdās”- tikai uzticīgākie draugi nepazudīs grūtā brīdī un palīdzēs, atbalstīs. “Kam draugi, tas bagāts”- šo parunu var saprast divējādi. Kam daudz draugu, tas ir bagāts, jo draudzība ir liela vērtība, vajag rūpīgi sargāt un nepazaudēt draudzību. Iespējams kāds to var saprast ar citādāk, ka draugu daudz ir bagātam cilvēkam, piemēram, ir vēl viens sakāmvārds “pie pilnas bļodas draugu daudz.” “Cilvēku pazīst, kad kopā puds sāls apēsts”- labus draugus arī pārbauda nelaimēs. Tikai izejot cauri grūtībām kopā var saprast otra cilvēka būtību.
“Patiesība ir gaišāka par sauli”- būt patiesam ir ļoti liela vērtība, jo mūsdienu pasaulē visi savu patieso personību ir rūpīgi noslēpuši zem vienmēr priecīga, jautra cilvēka “maskas”. Grūti uzreiz noteikt, vai cilvēks ir patiess un atklāts emocijās un runā, ko domā. Latviešu folklorā nav pārāk daudz sakāmvārdu par patiesību un taisnīgumu, taču visas akcentē patiesības vērtību. Ir arī sakāmvārdi par netaisnībām dzīvē-“Nauda rokā visus loka”, “Pliku zagli pakar, brangu zagli neaizskar,”- tās apraksta naudas varu pār cilvēkiem.
“Pašam savu godu meklēt nav gods.” Šajā parunā atklājas, ka gods var tikt izausts no apkārtējiem. Cilvēks ir godā turams, ja viņš ir veicis labus darbus, sasniedzis daudz ko dzīvē, taču pašam nevar būt augstprātīgam. “Gods nav ar zeltu pērkams.” Gods ir nozīmīga vērtība cilvēka dzīvē, to ļoti akcentēja senie latvieši.
“Vara ir pienākums, brīvība ir atbildība.” Skaista latviešu paruna par pienākumu un atbildību, arī brīvību. Cilvēkam, kurš ticis pie varas, ir pienākums pildīt tautas gribu. Brīvajiem cilvēkiem pašiem jānes atbildība par savu rīcību, jo no ārpuses tiem neviens neaizrādīs, bet ja būs pārkāpumi, tad uzreiz sodīs pēc noteiktiem likumiem.…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация