Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
0,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:464791
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 05.04.2005.
Язык: Латышский
Уровень: Основная школа
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Ezeru veidi
Oligotrofi ezeri ir ļoti tīri ezeri ar dzidru ūdeni un zemu pirmprodukcijas daudzumu. Tajos ir maz minerālo un organisko vielu, tādēļ maz aļģu un citu ūdensaugu. Arī zivju daudzums šādos ezeros ir neliels, taču ir liels sugu skaits. Ūdens ir ļoti dzidrs, tā caurredzamība ir vismaz 10 - 20 metri. Ūdenī ir daudz izšķīdušā skābekļa. Vai Latvijā var atrast šādus ezerus? Pie mums tipisku oligotrofu ezeru nemaz nav; tādi ezeri sastopami kalnos – piemēram, Alpos. Tik tīrus un dzidrus ezerus var atrast arī, Zviedrijā un Somijā. To ūdenscaurredzamība pārsniedz 8 - 10 metrus un šo ezeru ūdeni var izmantot dzeramā ūdens apgādei bez kādas apstrādes. Tie ir piemēroti lašveidīgo zivju dzīvei un ir izcili laba vieta rekreācijai – peldēšanai, ūdenssportam. Šādu ezeru nav daudz, tāpēc tos īpaši aizsargā.
Mezotrofie ezeri Vistuvākie oligotrofajiem ezeriem Latvijā ir mezotrofie ezeri – vidēji produktīvi ezeri. Ūdens caurredzamība tajos ir 4 - 6 metri. Sugu skaits šajos ezeros ir apmēram tikpat liels kā oligotrofajos ezeros, taču atsevišķo sugu īpatņu skaits ir lielāks. Pie šī tipa pieder dziļais Drīdzis, Laukezers, Rāzna un citi dziļi ezeri. Par mezotrofiju liecina smilšaina grunts, dzidrs ūdens, skrajas un samērā šauras niedru audzes. Toties te ir labi attīstīta iegrimušo augu josla, kurā var būt sastopamas tādas retas sugas kā ezerenes un lobēlijas. Vēl par mezotrofijas indikatorsugām uzskatāmas zālainā un visgarā glīvene, zālainā ežgalvīte, sīkā lēpe, uzpūstais grīslis, purva pameldrs un mieturaļģes jeb hāras. Jāatzīmē, ka šīs pazīmes lietojamas kompleksi – tas ir, tikai vienas indikatorsugas atrašana var arī neliecināt par mezotrofu ezeru.

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −1,48 €
Комплект работ Nr. 1130579
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация