Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:495093
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 02.08.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 7 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads   
1.  Pirmais feminisma vilnis   
2.  Otrais sieviešu kustības vilnis   
2.1.  Sievietes XIX gadsimtā   
2.2.  XX gadsimta sākuma emancipācija   
3.  Mūsdienu etaps   
  Nobeigums   
Фрагмент работы

Feminisms (fr. Feminisme, no lat. Femina – „seviete”) vārda plašajā nozīmē – tiekšanās pie sieviešu vienlīdzības ar vīriešiem visās sabiedrības dzīves sfērās, šaurajā nozīmē – sieviešu kustība, kuras mērķis ir sieviešu diskriminācijas novēršana un viņu līdztiesības panākšana ar vīriešiem. (1)
Par feminisma sinonīmu var uzskatīt terminu „sieviešu emancipācija”.
Emancipācija (lat, - emancipatio) senajiem romiešiem nozīmēja atbrīvošanos no tēva varas. No šejienes nākusi kopējā nozīme – atbrīvošanās no atkarības un ierobežojuma. (1)
Notiek globālas lomas izmaiņas, kuras sievietes spēlē visās dzīves jomās – politikā, ražošanā, ekonomikā. Šo procesu pavada sieviešu pašapziņas cenšanās. Par sabiedrības realitāti kļūst liels skaits iepriekš nezināmu vēsturisko faktu, kuri pierāda, ka sievietēm nebija pēdējā loma daudzos svarīgos notikumos.
Un tas dod iespēju pieprasīt savas tiesības uz vienlīdzīgu ar vīriešiem dalību politiskajā un sociālajā dzīvē.
Lai to īstenotu, nepieciešams noskaidrot sieviešu sabiedriskās kustības vēsturi, ar visām tās problēmām un sasniegumiem.
Nevar apgalvot, ka vēsturnieki vispār nav pievērsuši uzmanību sieviešu kustības problēmām. Taču vēsturē, kas bija sabiedriskās (pirmām kārtām, politiskās) dzīves apraksts, nebija vietas sievietēm.
Sieviešu kustības vēsturnieki veltīja pamatuzmanību pētījumam sieviešu darbības sfērā – viņu izpildītajam darbam, viņu izveidotajām organizācijām, viedokļu izmaiņām dzimumu sadalīšanas jautājumā. Ar retiem izņēmumiem viņi izvairījās no politisko aspektu pētīšanas, uzskatot politiku par vīriešu prerogatīvu, vai uztvēra sieviešu politisko darbību par citu mērķu sasniegšanas līdzekli, nevis par patstāvīgas aktivitātes veidu.
Sieviešu sabiedriskās kustības teorētiķi analoģiski deva priekšroku „sieviešu vērtību” pētīšanai, kuru pirmsākumi meklējami šaurajā ģimenes sfērā, atstājot novārtā sabiedriskās dzīves un pilsonības dabas pētījumus.
Lai pilnīgi izprastu visu sieviešu ietekmi, nepieciešams izmainīt tradicionālo pieeju vēsturei un dzīvei, izmainīt savu pasaules uztveri tā, lai redzētu ne tikai politiskos darbiniekus - priekšplānā atrodošos vīriešus, bet arī viņu sievu un māšu pieticīgās figūras.…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация