Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
0,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:922549
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 08.11.2005.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 1 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Visvairāk, ticams ka Magelāns dzimis Oportu 1480. gadā. Izmanība un padevība nekad nav bijusi Magelāna dabā. Šim vienkāršajam, klusajam tumšmatainajam mazā auguma vīram nekad nav piemitusi dotība – iemantot citu simpātijas. Viņš nemācēja smaidīt, patikt, bārstīt laipnības, veikli aizstāvēt savus uzskatus un domas. Viņš laikam gan būs izplatījis ap sevi ledaina saltuma, neomulības un neuzticības dvesmu. Magelāna drūmais raksturs mūždien izraisīja citos nepatiku. Savos trīsdesmit piecos gados viņš ir piedzīvojis un pieredzējis visu, kas vien karotājam jūrniekam jāapgūst gan uz sauszemes, gan jūras. Bieži raudzījies nāvei acīs, trīsreiz jutis ienaidnieka ieroča salto metālu savā siltajā, asiņojošajā miesā. Viņš ir iemācījies cīnīties ar zobenu un arkebūzu, iemācījies rīkoties ar stūri un kompasu, ar bultām un lielgabalu, ar airiem, lāpstu un šķēpu. Viņš ir piedzīvojis visu to, par ko citi ar ziņkāri lasa grāmatās.
Magelāns pavēstī:’’No Atlantijas okeāna var iebraukt Klusajā okeānā. Es to zinu, man ir skaidrs, kur šī vieta atrodas. Dodiet man floti, es jums šaurumu parādīšu un, braucot no austrumiem uz rietumiem, apceļošu apkārt visai pasaulei.’’ 1517.gada 20. oktobrī viņš kopā ar savu vergu Enriki, kurš jau kopš gadiem kā ēna seko viņam it visur, ierodas Spānijā. Magelāns apgalvo ka vērtīgās garšvielu salas atrodoties uz austrumiem no Indijas. Daudz drošāks esot ceļš no rietumu puses. Ceļu gan aizkrustojot jaunatklātais Amerikas kontinents. Taču Magelānam esot noteiktas ziņas, ka tur atrodoties šaurums. Tikai pa viņa – Magelāna ieteikto ceļu spāņi vēl varot aizsteigties priekšā portugāļiem, kuri jau nepacietībā izstiepuši rokas pēc šīm pasaules dārgumu krātuvēm.…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация