Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
6,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:838790
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 23.02.2009.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 13 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Anotācija    3
  Annotation    4
  Ievads    5
1.  Ieskats filmas “300 Termopiļu kauja” saturā    6
2.  Spartas valsts un Peleponēsas savienības izcelšanās    9
2.1.  Spartas valsts rašanās    9
2.2.  Hērodots par Spartas valsts izcelšanos    9
2.3.  Peleponēsas savienība    10
3.  Spartas valsts iekārtas atspoguļojums    12
3.1.  Spartas sabiedrības šķiriskais sastāvs    12
3.2.  Spartiešu nodarbošanās un dzīvesveids    13
3.3.  Spartiešu militārā organizācija    14
3.4.  Poltiskā struktūra    15
3.5.  Sievietes loma Spartas sabiedrībā    17
4.  Audzināšanas veids    19
4.1.  Bērnu mešana aizā    19
4.2.  Militārā audzināšana    19
5.  Termopiļu kauja    22
5.1.  Termopiļu kaujas apskats    22
5.2.  Pēc Termopiļu kaujas    23
6.  Praktiskā daļa    24
6.1.  Papildmateriāls vēstures mācību stundām    24
6.2.  Tests par seno spartiešu dzīvesveidu    32
6.3.  Tests par seno spartiešu dzīvesveidu (atbildes)    33
  Secinājumi    34
  Izmantotie avoti    35
  Pielikums    36
  Attēli    37
Фрагмент работы

Zinātniskā darba tēma ir filmas „300 Termopiļu kauja” vēsturiskais patiesums. Darbā tiek veikts neliels ieskats filmas saturā. Tālāk tiek veikta vēsturiskā analīze. Lai varētu izprast Spartas skarbo dzīvesveidu ir apskatīta Spartas valsts rašanās, kur arī rasta atbilde – spartieši bija cēlušies no doriešiem, kuri bija karotāju tauta ar zemāku attīstības līmeni. Spartas likuma tēvs Likurgs, iespējams, nemaz nebija reāli eksistējoša persona.
Analizēts spartiešu dzīvesveids un salīdzināts ar filmā atainoto. Spartieši bija dzimuši, audzināti un mācīti tikai karot. Viņi bija ļoti disciplinēta tauta ar vienkāršu dzīvesveidu. Spartā sievietēm tika dota daudz lielāka brīvība nekā citās Grieķijas polisās. Tās varēja pārkāpt laulību, viņas Spartā bija gan mājsaimnieces, gan ielas meitas. Spartas sabiedrība dalījās trīs daļās – spartieši, perioki, kuri kala ieročus un vergi heloti, kuri apstrādāja zemi. Politiskie varas orgāni bija tautas sapulce, vecāko padome, divi valdnieki un efori, kuriem bija vislielākā vara. Neveselos spartiešu zīdaiņus iemeta aizā, bet 7 gadu vecumā zēnus aizveda no mātēm un sāka skarbi audzināt kazarmās, bija audzēkņi, kuri apmācības laikā nomira. Zēniem mācīja zagt, nīst helotus, nedzert, cīņas mākslu, rēķināt, dziedāt, rakstīt, godāt sirmgalvjus, disciplīnu. Meitenes norūdīja, lai viņas vēlāk būtu veselīga mātes un laistu pasaulē veselīgus bērnus.
Pētīju Termopiļu kauju gan filmā, gan vēstures avotos. No grieķu puses piedalījās Leonīds ar 300 spartiešiem, kā arī 7000 citu grieķu karotāji (heloti, tespiānieši, tēbieši), bet persieši bija vairāki simti tūkstoši, citos avotos minēts pat 2 miljoni. Kaujā persieši zaudēja 20 000 karotāju, kamēr spartieši bija zaudējuši vien pāris. Pirms kaujas beigām Leonīds daļu karaspēka aizsūtīja prom, jo uzzināja, ka viņus aplenks. Trešajā dienā tā arī notika un spartieši ar palikušajiem grieķiem tika nogalināti.
Šī filma iznāca 2007. gadā, tās režisors ir Zaks Snaiders. Galvenās lomas tur atveido Džerards Batlers(Leonīds), Rodrigo Santoro(Kserks), Lena Hedaja(Gorgo), Deivids Venhams(Dīlijs), Dominiks Vests(Tērons) u.c.
Filma sākas ar teicēja iepazīstināšanu ar spartiešu audzināšanu. “Kad bērns piedzima, viņu aplūkoja, kā visus spartiešus, ja tas bija mazs, slimīgs vai kropls, viņu nometa no klints. Tikko bērns nostājies uz kājām. Viņš jau pārcieta ugunskristības. Vīnu mācīja neatkāpties, nepadoties. Mācīja, ka mirt kaujas laukā par Spartu ir vislielākais gods, ko var iegūt. 7 gadu vecumā zēnu šķīra no mātes un iesvieda cietsirdības pasaulē. To 300 gadu laikā bija veidojusi spartiešu karotāju sabiedrība, lai radītu vislabākos kareivjus kādus pazina pasaule. Tāda audzināšana “agogē” spiež zēnus kauties, mērdē badā, spiež zagt un, ja vajadzīgs – nogalināt. Zēnus sodīja ar nūju un pātagu, mācīja neizrādīt ne sāpes, ne žēlastību. Nepārtraukti pārbaudīja, pameta mežā, lai zēns ar savu prātu un gribu sparotos pret dabas niknumu. Pie pirmatnējās dabas pavadītais laiks bija zēna iesvētību rituāls. Viņš varēja atgriezties kā spartietis vai neatgriezties vispār.” Tur tiek stāstīts arī par karaļa Leonīda audzināšanu, kā viņš uzvarēja vilku, iedzīdams slazdā un, kā atgriezās Spartā jau kā karalis.…

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −3,98 €
Комплект работ Nr. 1138276
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация