Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
1,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:828786
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 19.12.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 6 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
1.  Ievads    3
2.  Referāts    4
3.  Nobeigums    9
4.  Literatūras saraksts    10
Фрагмент работы

Teologs jautā: „Ko Dievs grib?” Filozofs jautā: „Kāda nozīme ir vārdam „Dievs”?” Teologs vadās no ticības, filozofs – no šaubām. [3.; 84.] Toties Nīče apgalvo, ka Dievs ir miris. Kas tad ir Nīče? Dzīves mākslas filozofs un vērtību pārvērtētājs vai vienkāršs sava ateisma paudējs? Vai mūsdienās cilvēki vēl tic Dieva esamībai un kā mēs veidojam savu esamību?
Savu pēdējo darbu filozofisko autobiogrāfiju „Ecce Homo” jeb „lūk, cilvēks” F. Nīče uzrakstīja 1888. gada rudenī, pavisam īsi pirms gara slimības sākuma, kad pār viņu gāzusies iedvesmas plūsma. „Ecce Homo” Nīče atskatās uz visu savu pagājušo dzīvi, analizēdams savu izaugsmi un daiļradi. Viņš pats raksta:
„Paredzot, ka man drīz būs jātuvojas cilvēcei ar vissmagāko prasību, kāda tai jelkad izvirzīta, man šķiet nepieciešami pateikt, kas es esmu.” [4.; 34.]
Tātad – „Ecce Homo: kā cilvēks top tas, kas viņš ir”.
Par savu dzīves mākslu Nīče detalizēti izsakās vēstulēs un, protams, savā pēdējā darbā „Ecce Homo”. Spilgti darbā iezīmējas eksistences estētika, kā Nīče pats saka „manas dzīves programma”. Izdomātā paša dzīves mākslas koncepcija, pie kuras viņš nemitīgi strādā un ar kuru eksperimentē, aptver arī diaitētiku, kas „iekārtota atbilstīgi paša vajadzībām” un vērsta uz „eksistences optimumu”. [5.; 86.] Nīče grib būt ārsts ne tikai sev, bet, arī antīkajai sabiedrībai, kas izdziedinātu no aizspriedumiem.
Frīdriha Nīčes slavenajā darbā „Ecce Homo” tiek risināta problēma par cilvēces vērtību pārmaiņām laikā, kad dzīve ir vienveidīga un sabiedrība pat neaizdomājas par sevi kā mākslas darbu. Šobrīd situācija ir tāda pati - viss mainās un attīstās ļoti strauji un pieredze, ko mūsdienu sabiedrība gūst, liecina par realitātei nolaupīto jēgu, vērtību un patiesumu, bet Nīče to skaidro pavisam vienkārši „arī doma par iespējamību var mūs satricināt un pārveidot”. [5.; 90.] Apjukums valda arī manā pasaulē, jo neprotam novērtēt to, kas mums ir šajā tehnoloģiju laikmetā, aizmirstam pat par savas dzīvības vērtību. Cilvēce eksistē kā mākslas darbs ar materiālu vērtību, ne kā estētisks darinājums. Nīče nemaz nevēlas cilvēcei uzspiest savu viedokli, bet tas liek aizdomāties lielākajai daļai sabiedrības par Dieva, kā varena spēka esamību. …

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация