Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:389046
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 24.05.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

1958. gadā Francijas IV republikā bija iestājusies krīze. Valstī bija saspringta ekonomiskā situācija, radušās finansiālās grūtības, un valsts vara nespēja stabilizēt stāvokli. Liberālā IV republikas Konstitūcija, sekodama III republikas Konstitūcijas analogam, vēl jo projām Francijā neļāva izveidoties stabilai valsts varai. Proporcionālā vēlēšanu sistēma radīja sašķeltu parlamentu, kas nespēja izveidot stabilu valdību. Biežās valdības krīzes neveicināja valsts uzplaukumu. Pastāvot parlamentārismam, kur valdība ir izpildvaras galva un parlamentam nav līdzvērtīgas varas, parlamenta sašķeltība nespēja nodrošināt normālu valsts iekārtas funkcionēšanu. Francijā palielinājās galēji labējo un kreiso politisko spēku iespaids un bija iespējams arī militāristu pučs. Viņi vēlējās glābt Franciju un negribēja atļaut tai aiziet no savas kolonijas Ziemeļ- Āfrikā Alžīrijā.
Šādos apstākļos Nacionālā sapulce, sapratusi, ka nespēs normalizēt situāciju valstī, aicināja Š. de Gollu “sakārtot” Franciju. 1958. gada Francijas konstitūcija, kura tika izstrādāta trijās nedēļās, saglabājot parlamentārisma atribūtus, faktiski nostiprināja personiskas varas režīmu. Prezidents ieņem centrālo vietu valsts varas institūciju sistēmā un tam piešķirtas lielas pilnvaras, kā arī tas tiek ievēlēts no tautas, nevis parlamenta procedūru ceļā. Š. de Golls, tiecoties uz stipru prezidenta varu, bija spiests rēķināties ar ilgām Francijas parlamenta tradīcijām un nevarēja atteikties no parlamenta nozīmīgās lomas valsts iekārtā, padarot to par pilnīgu marioneti, tieši tāpēc pusprezidentālisms Francijā izpaužas kā triju elementu apvienojums vienotā politiskajā sistēmā. Republikas prezidentu ievēlē visa tauta tiešās vēlēšanās, viņam ir plašas pilnvaras un izpildvaras galvas statuss, bet prezidentam ir jāsadarbojas ar premjerministru un valdību, kuri ir atbildīgi parlamentam.…

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −4,98 €
Комплект работ Nr. 1194503
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация