Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
0,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:254600
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 27.07.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 1 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Publicists, rakstnieks, mācītājs, Latgales atmodas laikmeta sabiedriskais darbinieks Francis Trasuns dzimis Sakstagala pagastā zemnieka ģimenē.
Laikā, kad cariskās Krievijas varas iestādes, realizēdamas nekrievu tautību pārkrievošanos politiku, neļāva iespiest grāmatas augšzemnieku dialektā un līdz ar to Latgales iedzīvotājiem nebija iespēju mācīties mātes valodā. Pēc vietējās skolas beigšanas viņš apmeklēja dažādas Jelgavas skolas, visu laiku mācīdamies latviešu literāro valodu un vācu valodu.
1883. gadā iestājās Pēterburgas Katoļu garīgajā seminārā, kas gatavoja garīdzniekus Latgalei. Pēc viņa iniciatīvas un ar viņa tiešu līdzdalību seminārā fakultatīvi bez maksas divas stundas nedēļā sāka mācīt latgaliešu valodu (augšzemnieku dialektu). Pēc semināra beigšanas 1887. gadā iestājās Katoļu garīgajā akadēmijā.
1896. gadā F. Trasunu par aktīvu darbību savu tautiešu labā izsūtīja trimdā uz Vladimiras guberņu. Pēterburgā viņš atgriezās tikai pēc divu gadu prombūtnes.
1901. gadā F. Trasuns no jauna ieradās Rīgā un iesaistījās Latviešu biedrības darbā – bija tās pastāvīgais referents, uzstājās Zinību komisijā ar ziņojumiem par Latgali un tās atpalicības cēloņiem.…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация