Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
1,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:924613
 
Оценка:
Опубликованно: 22.01.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 3 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    2
2.  Frīdrihs Vilhelms Nīče    2
3.  Masas    3
4.  Personība    4
  Nobeigums    5
Фрагмент работы

Es izvēlējos šo tēmu, pirmkārt, tāpēc, ka es jau iepriekš (12. klasē) esmu rakstījis par Nīči, otrkārt, tāpēc, ka man interesē personības tēma. Turklāt Nīčes filosofiju nav iespējams izanalizēt, izprast un aprakstīt vienā referātā, jo, pirmkārt, viņa domu gājiens ir ļoti haotisks un nesistemātisks, otrkārt, viņa filosofija ir neiederīga viņa laikmetā, tā ir aizsteigusies priekšā savam laikam, treškārt, tā ir dziļāka un nopietnāka, nekā vairums viņa kritiķu ir spējuši un, varbūt pat. gribējuši saskatīt. Turklāt, pateicoties dižā filozofa māsai Elizabetei, kura bija nacisma ideoloģijas piekritēja un, pēc brāļa nāves ieguvusi tiesības rīkoties ar viņa darbiem pēc sava prāta, veikdama nelietīgus papildinājumus un pat viltojumus, sasaistīja Nīčes un Hitlera vārdus, lai gan pats Nīče bija nacionālisma, antisemītisma un spēka politikas pretinieks, Nīčes filosofija tās kritiķiem ir vēl grūtāk izprotama.
Manuprāt, Nīčes filosofiju nevar analizēt visu kopumā kā, piemēram, Imanuēla Kanta skaisti un sistemātiski sakārtoto filosofiju, bet gan izdalot konkrētas tēmas, mezglu punktus: nihilisms, visu vērtību pārvērtēšana, pārcilvēks, varasgriba un mūžīgā atgriešanās, un apskatot tos no dažādiem skatu leņķiem, dažādiem aspektiem, sasaistot tos ar dažādām aktuālām problēmām. Šoreiz es aplūkoju viņa filosofiju saistībā ar personības un masu pretnostatījumu.

Frīdrihs Vilhelms Nīče ir dzimis 1844. gada 15. oktobrī Rekenas ciematā, netālu no Licenas, mācītāja ģimenē. Viņa ģimene esot cēlusies no senas poļu grāfu dzimtas, kas Reformācijas laikā esot tikusi vajāta un aizbēgusi no Polijas. Vēlāk Nīčes ģimene pārceļas uz Naumburgu, un drīz pēc tam viņa tēvs mirst no smadzeņu satricinājuma, kas iegūts, nokrītot pa trepēm.
Frīdrihs Nīče mācījies klasiskajā Pfortas vidusskolā, kur ar īpašu ieinteresētību mācījās un panākumus guvis grieķu valodā, vēsturē, filosofijā un literatūrā. Apguvis klavierspēli, viņš atklājies kā veikls virtuozs un talantīgs komponists, un sacerējis vairākas mazurkas, kuras veltījis saviem “poļu senčiem”. Pēc skolas beigšanas Nīče studējis klasisko filoloģiju Bonnas un Leipcigas universitātēs. Studējot Leipcigā, viņš iepazinās un sadraudzējās ar Rihardu Vāgneru, kurš tobrīd Vācijā vēl nebija atzīts komponists. …

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация