Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:754759
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 06.07.2009.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 4 единиц
Ссылки: Не использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    3
  Kā tas bija senajā pasaulē    4
  Viduslaiki    6
  Renesanse    9
  Jaunie un jaunākie laiki    9
  Secinājumi    13
  Izmantotā literatūra    14
Фрагмент работы

Galda kultūra, kas ietver prasmi izveidot glītu galda klājumu, pasniegt ēdienus un uzvesties pie galda, ir viena no cilvēka kultūras izpausmēm, tāpēc to nevar uzskatīt par nevajadzīgu smalkumu. Jau kopš seniem laikiem kopējs mielasts uzskatīts par viesmīlības zīmi un draudzības simbolu.
Galda kultūrā izpaužas higiēnas noteikumu, lietderības principu un estētikas prasību ievērošana, kā arī galdabiedru savstarpējā saskarsmē un uzvedībā.
Tas, kas tagad mums liekas pieņemams un pašsaprotams, kādreiz tā nav bijis, tagad mēs ēdam izmantojot dakšu un nazi, kādreiz tā nav bijis, tas viss ir izveidojies laika gaitā -katram ēdienam ir savs šķīvis un galda piederums!

Galda, ēšanas, dzeršanas un uzvedības kultūras pirmsākumi ir meklējami vairākas tūkstošgades atpakaļ vēsturē. Cilvēces pirmsākumos, mūsu senči sēdēja pie ugunskura un dalīja medījumu ar primitīviem rīkiem un ēda ar rokām, nav nekādu norāžu par to, ka būtu galds vai pieklājīgas uzvedības normas, ēdienu pirmais saņēma saimes vīrietis, tad sievietes un bērni.
Pirmos ticamos pierādījums par galda kultūru pētnieki saņēma atšifrējot seneģiptiešu hieroglifus uz vāzēm un tempļu sienām. Faraoni uz svētu galda pasniedza daudzus ēdienus, kas bija no dažādām šķirņu gaļām un augļiem, muzikanti izlaidēja dzīru viesus. Tika lietoti skaisti trauki un gāzes, kas ir saglabājušies līdz mūsdienām un ir apskatāmi muzejos.
Sevišķi īpaša galda kultūra bija senajiem grieķiem, viņi to padarīja nemazāk slavenu kā savus filozofus un valsts vīrus.…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация