Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
1,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:602474
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 29.03.2004.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Lieldienas svināmas laikā starp 22. martu un 25. aprīli – “pirmajā svētdienā pēc pilna Mēness, kas iestājas pēc 21. marta, vai nedēļu vēlāk, ja pavasara pilnā Mēness fāze gadās tieši svētdienā” ( Latviešu konversācijas vārdnīca ). Visi pārējie Lieldienu cikla svētki atzīmējami noteiktu dienu skaitu pirms vai pēc Lieldienām.
Tiesa, šādejādi svin tikai kristiešu svētkus. Mūsu senčiem šāds svētku aplēses princips nebija pazīstams. Viņi savas Lieldienas būs svinājuši domājams, ap astronimskā pavasara sākuma dienu.
Senie latvieši savā darba dzīvē ļoti vadījās no dažādu svētku un laikmetu māņiem. Pavasarī, kā dabas atmošanās laikā, latviešu zemkoplu uzmanību saistīja viss, kas varēja, pēc viņu ticējumiem, veicināt lauku auglību, ganāmpulku labklājību, veselību, dārza augļu pavairošanu utt. Tāpat ievēroja un sargājās darīt kaut ko tādu, kas varētu nākt par sliktu. Šai laikā centās ar dažādu māņu palīdzību zīlēt – nākamā gada ražu, arī jauno ļaužu likteni – vai kad apprecēsies, kur vedīs utt.
Gavēnis un Lieldienu svētki, kaut gan it kā tīri kristīgās ticības iestādījums, latviešiem un arī daudzām citām tautām daudz dažādu pagānisku ticējumu, kam nav nekāda sakara ar kristīgājiem baznīcas notikumiem. Gavēņa laiks, it sevišķi gavēņa ceturtdienu vakari un gavēņu piektdienas minēti sakarā ar dažādiem māņiem.
Latvieši mēdza svētīt ceturtdienas vakarus jeb tā dēvētos “piektos vakarus” un arī piekdienas, kad nedrīkstēja darīt dažus ikdienas darbus. Par piektiem ceturtdienas vakariem uzglabājušās šādas ziņas : piektos vakaros meitas nevērpa, netina spoles, jo tad aitas griežoties; netaisīja pastalas, jo tādās pastalās kājas topot cauras; nelauza skalus, jo tad jēriem kājas lūztot utt.
Kā stāsta tautas dziesmas, piekdienās latvieši nesukājuši galvas, tad mīļā Māra sukājoties, piektdienā nevēlējušies, drēbes nemazgājuši, nemazgājuši arī galdu. Vispār piektdiena nelaimīga diena.…

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −3,48 €
Комплект работ Nr. 1156773
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация