Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
4,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:739982
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 20.02.2014.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 3 единиц
Ссылки: Не использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
1.  Kas ir gerontoloģija un ko tā pēta    3
2.  Gerontopsiholoģija    4
3.  Novecošanas procesi un ietekmē    7
4.  Gerontoloģija Latvijā    8
5.  Latvijas iedzīvotāju vecuma struktūra    10
6.  Sociālo pakalpojumu saņemšanu regulējošie normatīvie akti un MK noteikumi    11
7.  Pensionēšanās vecuma iestāšanās un ar to saistītās problēmas    14
8.  Pensionāru priekšstats par saskarsmi un tās īpatnības    16
9.  Terminu skaidrojums    17
10.  Izmantota literatūra    19
Фрагмент работы

Pensionāru priekšstats par saskarsmi un tās īpatnības
Adaptīvās uzvedības prasmes ar laiku mainās, tās nosaka starp personu, vides un sabiedrības gaidas. Šo gaidu nozīme dzīves laikā mainās gan proporcionāli, gan pēc to prioritātes. Pensionāru vecumā lielākais akcents tiek likts uz saskarsmes dibināšanu ar citiem pensionāriem. Pensionāriem veidojas jauns pašapziņas līmenis, jauna vērtību sistēma, kurā parādās daļēji autoritatīvi noteiktas kategorijas ar iekšēju pieprasījumu pēc to apstiprinājuma. Pensionārs meklē saskaņas ceļus ne tikai ģimenē, bet arī plašākā vidē. Cilvēks sāk funkcionēt konkrētos apstākļos, vadoties pēc esošās vides prasībām un vienlaikus veidojot savus personīgos normatīvus, kas attiecas ne tikai uz tagadni, bet arī uz viņa turpmākajām iespējām.
Gandrīz visi pensionāri izsaka vēlmi biežāk tikties ar saviem bērniem un mazbērniem vai vienkārši būt vairāk pieņemti sabiedrībā. Tātad viņiem trūkst verbālās saskarsmes un viņi izjūt pamestību un vientulību. Parasti jaunākas paaudzes cilvēki aizbildinās ar laika trūkumu, kas viņiem liedz tikties ar vecajiem. Toties vecākiem cilvēki ir vairāk laika un viņi labprāt gribētu būt noderīgi ar savu padomu vai iemaņām, bet jaunākie bieži vien vecākos neuzskata par pietiekami spējīgiem un aktīviem, lai viņi varētu būt noderīgi. Atšķirīga ir arī dažādu paaudžu dzīves uztvere. Mūsdienās tikai retais pensionārs spēj ātri apgūt to, kā darboties ar sadzīves tehniku, kas ir gandrīz vai ikvienā mājā, bet jaunākajai paaudzei savukārt nav laika un bieži vien arī pacietības, lai vecajiem kaut ko mācītu no jauna. Iespējams, tā izpaužas pretreakcija no jaunākās paaudzes puses, kurai šķiet nepieņemama neizbēgamā novecošanās.
Saskarsmes polarizācija un materiālais nodrošinājums
Vēl viens svarīgs iemesls, kas pensionāram liedz baudīt dzīvi, izmantot daudzus piedāvātos pakalpojumus, ceļot vai darīt to, kas bija kārots iepriekšējā dzīves posmā, kad tam neatlika laika, ir materiālais nodrošinājums. Šis apstāklis daudzus pensionārus ir "nosēdinājis" mājās pie televizora un radio, viņiem nav reālu iespēju likt par sevi manīt sabiedrībā, un viņi cieš no saskarsmes trūkuma ar apkārtējiem. …

Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация