Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
1,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:841549
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 02.12.2010.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 12 единиц
Ссылки: Использованы
Фрагмент работы

„Šajā laikā tika uzrakstīts daudz dažādu tulkojošo div-, trīs un vairākvalodu vārdnīcu, kas liecināja par lielu valodas materiāla uzkrāšanas un apkopošanas darbu”13 – jau 17. gadsimta beigās Francijā iznāca, piemēram, skaidrojošā vārdnīca.
Ņemot vērā šos vēsturiskos faktus, varam secināt, ka valodniecība 18. gadsimtā bija diezgan attīstīta, jo īpaši salīdzinošajā sfērā. Savā ziņā arī Stendera darbi bija salīdzinoši – viņš nostādīja vienkāršās tautas valodu līdzās muižnieku un aristokrātu valodai – vācu valodai, pierādot, ka tās nav ne sliktākas, ne labākas viena par otru, bet gan līdzvērtīgas un spējīgas pastāvēt paralēli blakus. Milzīga nozīme bija arī tam, ka Stendera vārdnīca un gramatika iepazīstināja citu zemju valodniekus ar latviešu valodu un deva iespēju arī latviešu valodu iesaistīt 18.gs. beigu un 19.gs. pirmās puses salīdzināmās valodniecības pētījumos - pamatojoties tieši uz G.F.Stendera darbiem, 1772.g. Kopenhāgenā K.F.Temlers sastādīja pirmo latviešu valodas salīdzināmo vārdnīcu „Glossarium letticum”, kur latviešu vārdi sastatīti ar lietuviešu, vācu, angļu, latīņu, grieķu un dažu slāvu valodas vārdiem.

G.F.Stenders visu savu dzīvi ir veltījis zināšanām un izglītībai, nepaturot tās tikai sev, bet daloties tajās ar saviem laikabiedriem – lielāko daļu mūža veltot latviešu tautas izglītošanai, paralēli mācītāja amatam attīstot sevī zinātnieka talantu daudz un dažādās jomās. Dzimis vācu ģimenē, uz sava kapakmeņa licis rakstīt „latvis”- tā ir Stendera piederības un uzticības zīme tautai, kuras gaišajai nākotnei ziedojis lielu daļu sava mūža. Gothards Fridrihs Stenders ir izcila personība latviešu kultūras vēsturē – viņa devums ir bagātīgs un nenovērtējams 18. gadsimta vēstures liecība.



Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −3,48 €
Комплект работ Nr. 1235120
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация