Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
1,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:279207
 
Оценка:
Опубликованно: 10.03.2005.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Gotika ir mākslas stils, kas nāca romānikas vietā. Gotikas vārds cēlies renesanses laikā, kad viduslaiku mākslu uzskatīja par barbarisku (“gotu”). Gotiskās arhitektūras gars parādās apzinātos prāta meklējumos, kas izpaužas skaidros, organiski loģiskos veidojumos. Jaunā konstruktīvā sistēma radās funkcionāli sadalot ēkas struktūru. Velvju svars ar ribu stiegriem tika koncentrēts velves stūros uz stabiem, bet sānu spriegumu uztvēra kontrforsi un pretbalstu arkas. Celtnes stāvs sadalījās nesošā skeletā un pildošās sienās, kas drīz vien gandrīz pilnīgi nozuda dodot krāšņiem logiem. Gotikas pamatelementi ir smailā loka arka, robotā velve, kā arī no sienas atdalīts kontrforss. Šie pielāgojumi ļāva izbūvēt daudz gaišāku un apjomīgāku konstrukciju nekā romānikā. Raksturīgas iezīmes ir arī masīvi torņi, rozetveida logi, smalka, mežģīņota akmens apdare, detalizēti izstrādāts fasādes skulpturālais dekorējums, neskaitāmas kolonnas un gargoilas. Nereti gotiskā stila darbos izmantoja pagāniskās un klasiskās senatnes mantojumu. Dominēja arī mātes tēma. Milzīgajās katedrāles lielākā uzmanība tiek pievērsta ārējam dekoram. Iekštelpas ir vienkāršas un pat askētiskas. Tomēr cilvēks tajās nevarēja justies drūms vai nomākts.
Gotiskais stils aizsākās 12.gs. vidū Ziemeļfrancijā un līdz 16.gs. izplatījās daudzās Eiropas valstīs. Gotisko arhitektūru radīja Ildefransas celtnieki. Patiesībā gotiku varētu nosaukt arī par franču arhitektūru. Arhitektūras uzplaukumu veicināja centralizētu valstu veidošanās, pilsētu izaugsme, amatniecības un tirdzniecības attīstība. Nebijušu varenību sasniedza arī baznīca. Gotika radās karaļu dominijās un apkārtējās provincēs, bet galvenokārt komunālajās pilsētās, kas nodibinājās zem karaļa protektorāta 12.gs. sākumā. Tieši tur pacēlās pirmās katedrāles. Jaunā celtniecība radās pēc vairākiem mēģinājumiem. Sākumā jaunie paņēmieni parādījās vairāku celtņu atsevišķās daļās. Par jaunās arhitektūras sākumu uzskata 1147. gadu - Saint-Denis baznīcas kora iesvētīšanu Parīzē. Šeit gotiskā arhitektūra parādās jau visā skaidrībā. Jaunais stils attīstījās ātri un ieguva plašu atzinību.…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация