Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:873803
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 20.03.2007.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 3 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

12. gs otrajā pusē romānikas stilu arhitektūrā un mākslā nomainīja gotika. Gotikas stils ir viens no lielākajiem pasaules fenomeniem. Jau 12.gs vidū rodas pirmās gotikas stila celtnes. savas virsotnes gotika vairumā Eiropas zemju sasniedza 13. gs, bet tās noriets aizsākās 14. – 15. gadsimtā. Tā bija izplatīta visās Rietumeiropas un Viduseiropas zemēs. Katrā Eiropas zemē gotikai bija savas iezīmes un nedaudz atšķirīga periodizācija. Šis stils raksturīgs ne tikai ziedošajiem viduslaikiem, tas kļuva par noteicošo arī vēlajos viduslaikos – gotiskās formas dominēja arhitektūrā un tēlotāja mākslā visu 14. un 15. gadsimtu.
Stila apzīmējums „gotika” radās jaunajos laikos, kad renesanses ideju ietekmē izplatījās priekšstats par viduslaikiem kā par „tumšu”, drūmu un barbarisku laikmetu. Turpmākās paaudzes viduslaiku kultūras sasniegumus neatzina un noliedza, tādēļ vienu no izteiksmīgākajiem arhitektūras stiliem jauno laiku cilvēki nievājoši nosauca „necivilizētās” barbaru cilts – gotu vārdā.
Šis laiks raksturīgs ar plaukstošu pilsētu, zinātnes un celtniecības attīstību, strauju amatniecības un tirdzniecības uzplaukumu. Modās liela interese apgūt tehniskos jauninājumus, papildināt savas zināšanas. Pieauga arī zinātnes nozīme, vairākās Eiropas pilsētās tika nodibinātas universitātes. Reālā pasaule vairs netika pilnībā noliegta, kā tas bija iepriekšējā posmā, bet to sāka uzskatīt arī par Dieva radītu. Tāpēc gotikas posmā mākslas vērtības ir ļoti daudzveidīgu, reizēm pat pretrunīgu noskaņu un izjūtu piestrāvotas.…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация