Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
1,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:242673
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 16.04.2007.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Grieķi ir teorētiskās domas izveidotāji eiropeiskajā civilizācijā. Grieķijā tika izstrādāts jauns domāšanas tips, kas orientējās uz racionālismu pasaules procesu izskaidrošanā, ignorējot dievišķos spēkus un orientējoties uz kosmosa un cilvēka dzīves demitoloģizāciju. Šīs domāšanas raksturu vairs nenoteica opozīcijas debesis – zeme, augša – apakša, savs – svešs, bet savstarpējas, simetriskas, atgriezeniskas attiecības. Tomēr nevajadzētu domāt, ka šādas opozīcijas vispār vairs nepastāvēja. Labā un ļaunā pretstatījums ir gājis cauri visiem laikiem un nonācis līdz pat mūsdienām, šis ir īpašs opozīciju veids, par ko daudz un dikti būs stāstīts vēlāk.
Impulss kosmiskās vienības meklējumiem bija sociālā dzīve, konflikti, problēmas. Grieķi intensīvi nodevās prātojumiem par to, kā no konflikta var izveidoties saskaņa, kā savienot naidu un mīlestību, kā vispār kaut kas var pastāvēt un kādi ir šīs pastāvēšanas priekšnosacījumi.
Filozofija izauga no grieķiskās dzīves kārtības un nav iedomājama ārpus specifiskā grieķu politiskās dzīves režīma, it īpaši jau demokrātijas.

Domas pirmssākumi. Homērs un septiņi gudrie.
Homēra varoņi vēl īsti nepazina cilvēka iekšējās, garīgās dzīves stihiju, tās komplicēto raksturu. Tradicionāli pastāv labais un ļaunais kā klasifikācijas sistēma, taču pats tās nesējs to izmainīt nespēj. Viss atrodas likteņa varā: Zevs spriež tiesu, taču pats atrodas likteņa dieviešu moiru varā. Nav pretrunu starp to, kas ir, un to, kam jābūt. Homērs runā par visu, kas bija, ir un būs, bet nerunā par to, ko nozīmē būt, viņš pauž domas, bet neprasa, ko nozīmē domāt, viņš atšķir labo no ļaunā, bet nejautā, kas ir labais un ļaunais paši par sevi. Tieši uz šiem jautājumiem centās atbildēt filozofija, ievirzot cilvēku citādā attieksmē pret pasauli un sevi.
Populāras personas Grieķijā bija leģendārie septiņi gudrie – Taless, Biants, Pitaks, Kleobuls, Periandrs, Hilons no Spartas un Solons no Atēnām. Ar katru no viņiem saistīja Delfos uz tempļa sienām uzrakstītos izteicienus. Par katru no viņiem klīda leģendas. Kleobuls un viņa meita pirmie sākuši sacerēt mīklas. Viņi vienmēr izteica īsas un spilgtas sentences, kas bija kristalizējušās tautas gudrībā gadsimtu gaitā un pārsteigumus neizraisīja.

Agrīnā filozofija.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация