Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:198729
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 24.02.2007.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 4 единиц
Ссылки: Использованы
Фрагмент работы

Ievads

Hanza ir fenomens, kas mūsdienu vāciešu izpratnē tiek vērtēts visnotaļ pozitīvi. Daudzie firmu un uzņēmumu nosaukumi, kurus, it īpaši Ziemeļvācijas pilsētās, rotā epiteti „Hanza” un ”Hanzas” pierāda, ka šis jēdziens tiek lietots kā sinonīms uzticībai, drošībai, tirgotāju godaprātam. Kopš padomju bloka sabrukuma epiteti „Hanza” un ”Hanzas” aizvien lielākā skaitā ietverti uzņēmumu nosaukumos arī bijušajās Hanzas pilsētās Ziemeļeiropā: Gdaņskā (Dancigā), Elblonga (Elbingā), Rīgā un Tallinā (Rēvelē).
Hanzas savienības slavas laiki ir no 12. līdz 14.gadsimtam. Sākumā jūras pilsētu brīva savienība, šī Hanza kā savdabīga organizācija Ziemeļeiropas ģeopolitiskos apstākļos varēja savu tirdzniecisko noteikšanu izplatīt pār abām – Baltijas un Ziemeļu jūru. Tās iespaida apvārsnis ir ļoti plašs : no Norvēģijas krastiem un arī no Islandes līdz Holandes piekrastei un tālāk līdz Lježai, Getingenei, Hallei, līdz Breslavai un Krakovai, bet uz ziemeļiem līdz Kalmarai, uz austrumiem līdz Tallinai, ar stipru ekonomisku nozarojumu līdz Novgorodai. Tās ģeogrāfiskais un vēsturiskais centrs ir Lībeka.


Hanzas uzplaukums

Kas bija Hanza?

Hanza ( vācu Hanse – tirdzniecības nodeva vai atļauja, vēlāk – bruņots tirgotāju pulks) bija Viduslaiku Vācijas tirdzniecības pilsētu konfederācija ārējās tirdzniecības nodrošināšanai, kurai bija ļoti liela ietekme tirdznieciskajā un sociālajā dzīvē Ziemeļu un Centrālajā Eiropā. Hanza pastāvēja Eiropā apmēram 500 gadu, tās sākumi vērojami jau 12. gadsimtā atsevišķu Vācijas pilsētu tirgotāju kopējos braucienos uz citām zemēm, kur viņi izveidoja savas sētas. Hanzas savienība bija aptvērusi teritoriju no Londonas rietumos līdz Novgorodai austrumos. Galvenie lēmumi – gan saimnieciskie, gan politiskie – tika pieņemti Hanzas pilsētu pārstāvju saietos, kas notika ik gadu un tika dēvēti par Hanzas dienām.
Lai nostiprinātos Baltijas jūrā, 13. gadsimta vidū Lībekas, Hamburgas un Brēmenes tirgotāji noslēdz savstarpējus līgumus; tiem pievienojās arī citu Vācijas pilsētas tirgotāji. Pilsētu skaits, kas ietilpa Hanzā nebija noteikts ( vienlaicīgi apmēram 80). Savu statūtu Hanzai nebija; ārēji tās locekļu kopība izpaudās Hanzas sanāksmēs un Hanzas tirgotāju kopējās ārzemju sētās jeb kantoros.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация