Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
5,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:206660
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 04.02.2022.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 37 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Anotācija    2
  Abstract    2
  Ievads    5
  Avotu un literatūras apskats    7
1.  Spartas polisas izveide un sabiedrības struktūra    12
2.  Helotu izcelsme un statusa piederība    16
2.1.  Lakonijas heloti    16
2.2.  Mesēnijas heloti    17
3.  Helotu tiesiskais stāvoklis un nodarbināšana Spartā    19
3.1.  Likurga likumu ietekme uz helotiem    19
3.2.  Lauksaimniecības un mājsaimniecības pienākumi    20
4.  Helotu apkarošana Spartā un tās teritorijās    23
5.  Helotu dalība karadarbībā    25
5.1.  Hoplīta stāvoklis    25
5.2.  Neodamodi    26
  Secinājumi    28
  Avotu un literatūras saraksts    30
Фрагмент работы

Secinājumi
Zinātniskās pēniecības darbā izpētīta un izanalizēta helotu slāņa ietekme uz Spartas sabiedrību, kas saistāma ar polisas sabiedrības struktūru, polisas ekonomisko, sociālo un politisko vidi, kā arī vispārējo funkcionējošo darbību Antīkajā Grieķijā. Helotu sabiedrības slānis Spartā bija viens no būtiskākajiem faktoriem tās pastāvēšanas laikā, sākot no arhaiskā perioda līdz tās norietam. Padziļināts ieskats sniegts sabiedrības struktūras veidošanās procesā, ņemot vērā, ka tas ir cieši saistīts ar helotu etniskās izcelsmes un statusa piederības veidošanos un attīstību. Analizēts ir arī helotu tiesību un pienākumu stāvoklis, kā arī tā saistība ar tiem piedēvēto funckionālo izmantojumu, kas saistīts ar polisas tālāko izaugsmi un veidošanos. Kā atsevišķa sadaļa tiek izcelta helotu militārā nozīme Spartā, kas ir galvenā polisas raksturojošā pazīme, ar ko tā atšķiras uz pārējo Antīkās Grieķijas polisu fona. Helotu nozīme militārajā sfērā apskatīta no dažādiem skatpunktiem: to nozīme tiešā karadarbībā, kas vērsta pret tiem, kā arī to iesaiste armijā un hoplīta stāvokļa iegūšana.
Darba autore secina, ka helotu izcelsme un etniskā piederība nav viennozīmīgi pierādāma un saistībā ar tās izpēti pastāv daudz teoriju, kas aptiprināmas vien varbūtības līmenī. Ņemot vērā, ka Spartas heloti bija ne tikai Lakonijas, bet arī Mesēnijas iedzīvotāji, to etniskā piederība ir atšķirīga, un tiem piemītošās specifikas gan teritoriālā, gan etniskā līmenī atšķiras. Par Lakonijas helotu galveno iezīmi tiek uzskatīta to lojalitāte spartiešiem, kas saistāma ar to verdzības ilgo pastāvēšanu, kuras laikā tie paspēja aizmirst, ka reiz bijuši brīvi cilvēki. Mesēnijas helotu verdzība saistāma ar pretēja efekta gūšanu – to verdzības pastāvēšanas laikā notikušas vairākas sacelšanās pret spartiešiem, kuru rezultātā naids pret to radītajām represijām tikai pieaudzis.
Par helotu tiesībām un pienākumiem Spartā var spriest, vadoties pēc diviem faktoriem: to izveidotāju, likumdevēju Likurgu, kura radīto likumu rezultātā veidojusies Spartas konstitūcija, un helotu nodarbinātību un funkcionālo izmantojumu Spartā. Par Likurga radītās konstitūcijas izveides iemeslu tiek uzskatītas helotu sacelšanās, kā rezultātā Spartu bija nepieciešams militarizēt, lai veidotu veiksmīgu pārvaldi pār helotiem. Ar helotu nodarbinātību Spartā saista galvenokārt laukapstrādi – heloti bija piesaistīti noteiktai teritorijai, kurā tiem bija jāaudzē galvenokārt labība un jāapstrādā zeme. Daļa no saražotā bija jāatdod spartietim, kura teritoriju helots apsaimniekoja, taču daļa tika paturēta savai ģimenei.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация