Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:617903
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 05.02.2020.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 13 единиц
Ссылки: Не использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    3
1.  Lugas konteksts    4
1.1.  Par autoru    4
1.2.  Par lugu    4
2.  Varoņu analīze    6
2.1.  Nora Helmere    6
2.2.  Torvalds Helmers    7
2.3.  Krogstā    8
  Kopsavilkums    10
  Izmantotie informācijas avoti    11
Фрагмент работы

KOPSAVILKUMS
Henriks Ibsens lugā ‘’Leļļu māja’’ pavēsta drūmo realitāti par sievietes lomu tā laika sabiedrībā. To vislabāk izskaidro Noras apgalvojums trešajā cēlienā, sakot, ka, kaut arī vīrieši atsakās upurēt savu integritāti, ‘’to dara simtiem tūkstošu sieviešu.’’ Piemēram to, ka Nora pamet savus bērnus, var interpretēt kā uzupurēšanos, jo uzskata, ka aukle tiem būs labāka māte par pašu. Lindes kundze pameta savu īsto mīlestību Krogstā un apprecēja bagātāku vīrieti, lai spētu nodrošināt savu māti un brāļus. Noras bērnu aukle pameta savu bērnu, lai strādātu pie Noras un viņas ģimenes, jo citādi nebūtu ieguvusi iztiku. Ibsens nenosoda sieviešu izvēles, taču izmanto to, lai aktualizētu jautājumu par sabiedrībā izveidojušiem priekšstatiem par sievietes pienākumiem.
Vēl viens motīvs, kas tiek aktualizēts lugā ir tēlu pārmaiņas; ka cilvēki nav tādi, kā sākotnēji šķiet. Nora pierāda, ka ir inteliģenta, motivēta un patstāvīgi domājoša, lai arī lugas sākumā lasītājam parādīta kā bērnišķīga un pazemīga. Savukārt Torvalds, lai arī reizēm ārkārtīgi mīlošs, lugas gaitā atklāja savu gļēvumu un savtīgumu, uzzinot, kad Krogstā varētu sabojāt viņa reputāciju.
Lai arī Ibsens rakstot vairāk bija koncentrējies uz Noras iekšējiem pārdzīvojumiem, nevis centies izteikt feministiskas idejas, darbs tāpat ir nozīmīgs mūsdienu kultūrā un atgādina par neseno seksuālās vardarbības skandālu Holivudā un #metoo kampaņu visā pasaulē. Lai arī kopš lugas publicēšanas sabiedrībā ir notikušas ievērojamas izmaiņas, ir grūti noliegt, ka sabiedrības vērstais spiediens pret sievietēm rīkoties konkrētu normu ietvaros vēl aizvien pastāv. ‘’Leļļu mājas’’ Nora pierāda, ka pret sieviešu ierobežošanu var un vajag cīnīties.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация