Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
1,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:558178
 
Оценка:
Опубликованно: 16.03.2005.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Ideoloģija - iekšeji nepretru­nīu uzskatu kopums par sabiedrības pašreizējo stāvokli un vēlamo attistības virzienu nākolnē.
Lai gan jēdziens “ideoloģija” tiek lietots ļoti plaši, tās ir salīdzinoši jauns. 18. gadsimta beigās to radīja daži franču filozofi, tā nosaucot tolaik topošu zinātni par idejām. Mūsdienu izpratnē ideo­loģija ir iekšēji nepretrunīgu ideju kopums, kas veido pamatu organizētai politiskai darbībai. Tiesa, ikdienā par ideoloģiju mēdz uzskatīt doktrināru prātošanu par politiskās dzīves parādībām, tā uzsverot tās virspusējo, pat negatīvo dabu.
Ir pieņemts uzskatīt, ka ideoloģijām ir raksturīgi trīs pamatkomponenti:
pašreizējās situācijas izvērtējums;
nākotnes sabiedrības modeļa apraksts;
nākotnes sabiedrības modeļa sasniegšanas veids un paņēmieni.
Svarīgi ievērot, ka ideoloģijai jābūt iekšēji harmoniskai. Pretējā gadījumā dažādi tās principi nonāk savstarpējā pretrunā, liekot apšaubīt attiecīgās sistēmas nopietnību un iekšēji graujot to. Vienlaikus nevar noliegt, ka ideoloģiju praktiskais iemiesojums indivīdu uzskatos vai politisko partiju programmās var pat ievērojami atšķirties no abstrakti pastāvošā ideāla, ko nosaka mirklīgas politiskās intereses vai vēsturiskā pieredze, kā arī piedāvāt tiešas un vienkāršotas atbildes uz ārkārtīgi sarežģitiem jautājumiem, ar ko sastopas sabiedrība vai atsevišķi tas locekļi.
Būdamas nosacīti nepretrunīgas, ideoloģijas piedāvā iespēju saskanīgi un pēctecīgi reaģēt uz dažādiem notikumiem, turklāt katrs nākamais risinājums loģiski izriet no iepriekšējiem. Tāpat ideoloģijas iemieso noteiktu vērtību kopumu, kas ļauj labāk politisko organāciju rīcību.
Ideoloģijas nekādā zinā nav hermŗtiski noslēgtas sistēmas. Tās ir visai plūdenas un attistībai pakļautas sistēmas, kuru komponenti nereti pārklājas. Ņemot vērā šo definīciju, ideoloģijas būtu jāšķir no politiskās filozofiujas, kas nodarbojas ar normatīvu pamatjautājumu risināšanu.…

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −3,48 €
Комплект работ Nr. 1211890
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация