Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
1,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:668091
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 16.04.2009.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

J.Poruka un A.Vairoga kopīgās personības iezīmes.

• Kā sev līdzīgo Jānis Poruks bija izveidojis Anša Vairoga tēlu. Viņa dzīvē ar netrūka ne veiksmju, ne neveiksmju, ne laimes, ne nelaimes. Gan J. Porukam, gan viņa varonim bija stipra, dziļa mīlestība pret savu māti.

• Jāņa Poruka dzīves gājums arī līdzinās viņa paša notēlotā pērļu zvejnieka Anša Vairoga dzīvei. Ansis bija nolaidies pasaules bezgalīgajos dziļumos, lai sazvejotu sev tik daudz pērļu, ka varētu iegūt tiesības dzīvot citā pasaulē. Kāpēc – citā? Tāpēc, ka Ansis bija konstatējis: „Ar savām pērlēm es šajā pasaulē nevaru vietas nopirkt”. Ar savas daiļrades labāko daļu Poruks tiešām ieguvis tiesības dzīvot „citā pasaulē”, t.i., vēlāko paaudžu atmiņā. Sava laika naudas rausēju sabiedrībā Poruks nekādi neiederējās. Tā bija viņa dzīves traģika, taču tā apliecina rakstnieka humānista morālo dižumu.

• Klusa cīņa – raksturīgs gan Jānim Porukam, gan darba „Pērļu zvejnieks” varonim, Ansim Vairogam. Var teikt, cīņa notiek pašam ar sevi- ar savu iekšējo ES. Šī cīņa notika visu mūžu gan rakstniekam, gan jaunajam Vairogam.

• Laikā, kad J. Poruks ir Liezeres draudzes skolas skolnieks, tas iepazīst klasisko literatūru. Īpaši interesanta Porukam šķiet vēsture, visvairāk sengrieķu. Viņš arī ir labs zīmētājs, matemātiķis, nevienam neļauj teikt priekšā, visu rēķinot pats. Ansis Vairogs neatpaliek, jo mērķis, kura dēļ tika atstāti vecāki un tēva māja, ir sasniegts. Mazākā neveiksme liekas nerisināma, jo tāpat kā Poruks, Ansis Vairogs ir ideālists. Katram solim jābūt perfektam, nevainojamam. „Kādā Rīgas priekšpilsētas divstāvu nama jumta istabiņā sēdēja, vakara krēslai metoties, Ansis Vairogs pie loga un raudzījās uz vientulīgo pagalmu. Viņš nebija nekad tik bēdīgs bijis kā šovakar. Eksāmenā uz prīmu tas bija cauri kritis: direktors viņam šodien pasludināja, ka esot ticis uzņemts tercijā. Lai gan daži no ģimnāzistiem bija teikuši, ka tā esot lielu lielā laime, ka viņš tercijā uzņemts, tomēr Ansis neprata šīs laimes cienīt.” Kaut arī Ansis Vairogs sevi kritizēja, tomēr tur, savā iekšējā pasaulē, viņš bija varonis, un visas bēdas nebija bēdas un visi darbi bija pa spēkam. Reālajā pasaulē vajadzēja taisīt lielāku ieelpu, lai nenosmaktu grūtību dūmos. Bieži tas neizdevās, un beidzās ar depresiju, aizmiršanos. Realitāte padarīja Jāni Poruku vāju, un imunitātes pret īstenību viņam nebija. Parādījās psihiski traucējumi. Slimība izvērsās vajāšanas mānijā, apziņas aptumsumā. Slimības iemesli: pārpūle revolūcijas dienu satraukumi. Arī Ansis Vairogs saprata, ka viņam – sapņotājam nav vietas šai pasaulē. Viss, kam viņš ticēja, viss, ko viņš mīlēja, tika zaudēts.

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −2,98 €
Комплект работ Nr. 1133433
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация