Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
1,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:326246
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 23.05.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 7 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    3
1.  Nodokļu, subsīdiju, kvotu un tarifu ietekme uz tirgus cenu    5
2.  Monopolistiskā konkurence    8
3.  Darbaspēka tirgus un formas. Darbaspēka pieprasījums un piedāvājums. Līdzsvars darbaspēka tirgū    10
  Nobeigums    12
  Literatūra    13
Фрагмент работы

Darba pirmajā nodaļā ir pētīts jautājums par nodokļu, subsīdiju, kvotu un tarifu ietekmi uz tirgus cenu.
Nodokļi ir viens no tiem komponentiem, bez kuriem ne Latvija, ne arī kāda cita valsts var pastāvēt. Nodokļu maksātājiem tie bieži vien šķiet liekas problēmas, no kā būtu ļoti patīkami atbrīvoties. Tomēr nav tā, ka nodokļi tikai patērētu iedzīvotāju ienākumus, cilvēkiem negūstot no tā kādu labumu. Ārstu, policistu un citu sabiedrisku darbinieku algas, kā arī pensijas, ir atkarīgas no tā, cik lielus nodokļus mēs maksājam.
Ir arī iedzīvotāji, kas izmanto dažādus procesus, lai izvairītos no nodokļu maksāšanas, daudz nedomājot par to, ka, piemēram, mediķi varētu sākt darīt savu darbu nekvalitatīvāk, jo strādājot visiem spēkiem, mediķu algas nepalielinās. Nodokļu nemaksātājiem nerūp ne valsts, ne iedzīvotāju labklājība.
Bez nodokļiem nevarētu pastāvēt arī valsts, jo valsts budžets sastāda vairāk kā pusi ienākumus, kas iekasēti no nodokļiem. Tātad mūsu drošība un veselības aprūpe daļēji ir atkarīga no mūsu nodokļu maksāšanas.
Lielākie nodokļu maksātāji, bez šaubām, ir lielāko uzņēmumu īpašnieki. Savukārt lielākie un apjomīgākie uzņēmumi parasti apvienojas, veidojot monopolus. Monopoli valstij ir izdevīgi, jo viens šāds veidojums mēneša laikā iemaksā valsts kasē ievērojami lielākas naudas summas nekā simti un tūkstoši vidējā slāņa iedzīvotāju vesela gada laika periodā. Tomēr godprātīga nodokļu maksāšana vien vēl nenozīmē to, ka monopols būtu atbalstāms. Monopolu veidošanās ir vērsta uz globalizāciju, kam ir gan savas pozitīvi vērtējamās, gan arī negatīvās iezīmes.1
Starp monopolistiskajiem veidojumiem nemitīgi noris zināma cīņa. Ja šai cīņai jeb sacensībai par monopolistiskā stāvokļa iegūšanu un paplašināšanu netiek izmantotas nelietīgas metodes, tad to var uzskatīt par veselīgu konkurenci. Faktiski šāda konkurence ir viens no nepieciešamajiem priekšnosacījumiem normālai brīvā tirgus attīstībai, jo tā nepieļauj viena monopola neizdevīgu noteikumu diktēšanu.
Sīkāk jautājums par monopolistisko konkurenci ir aplūkots darba otrajā nodaļā.
Ja arī ne tiešā veidā, tad vismaz pastarpināti iepriekš minētie jautājumi ir saistīti arī ar darbaspēka tirgus problēmām, tādiem jautājumiem kā darbaspēka tirgus un to formas, piedāvājums un pieprasījums, līdzsvars darba tirgū. Šie jautājumi ir pētīti darba trešajā nodaļā.
Līdz ar to ir veikts īss ieskats un gūts priekšstats par vairākām problēmām, kas saistītas ar mikroekonomikas aspektiem Latvijā, kas arī ir bijis galvenais darba mērķis.…

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −3,98 €
Комплект работ Nr. 1194513
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация