Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:550411
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 14.12.2009.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 11 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    3
1.  pašuma tiesību vispārīgs jēdziens    4
2.  Īpašuma tiesību civiltiesiskās aizsardzības līdzekļu sistēma    6
  Nobeigums    15
  Izmantotās literatūras saraksts    16
Фрагмент работы

Ievads
Tiesības uz īpašumu ir konstitucionālās tiesības un svarīgs cilvēka pamattiesību elements. Tās ir tiesības, kurām ir senas un dziļas tradīcijas cilvēku pamattiesību un pamatbrīvību jomā. Lielākajā pasaules valstu daļā tās ir atzītas par neatņemamu konstitucionālo tiesību sastāvdaļu, kuras aizsargā konstitucionālā tiesa.
Latvijas Republikas Satversme (turpmāk - Satversme), kas pieņemta 1922.gadā, atjaunota 1993.gadā, tikai 1998.gada 15.oktobrī tika papildināta ar jaunu - 8.nodaļu par cilvēka pamattiesībām. Tas bija viens no būtiskākajiem Latvijas tiesību sistēmas attīstības pagrieziena punktiem. Šīs nodaļas 105.pants nosaka: "Ikvienam ir tiesības uz īpašumu. Īpašumu nedrīkst izmantot pretēji sabiedrības interesēm. Īpašuma tiesības var ierobežot vienīgi saskaņā ar likumu. Īpašuma piespiedu atsavināšana sabiedrības vajadzībām pieļaujama tikai izņēmuma gadījumā uz atsevišķa likuma pamata pret taisnīgu atlīdzību.
Vēl līdz tam, tas ir, 1997.gada 4.jūlijā Saeimā pieņēma likumu "Par 1950.gada 4.novembra Eiropas Cilvēku tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvenciju ar tās 1., 2., 4., 7. un 11.protokolu". Eiropas Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencija ir starptautisks līgums, kuram var pievienoties tikai Eiropas Padomes dalībvalstis. Šo Konvenciju parakstījušām Eiropas Padomes dalībvalstu valdībām jāievēro Vispārīgā cilvēka tiesību un pamatbrīvību deklarācija, ko ANO Ģenerālā Asambleja pieņēma 1948.gada 10.decembrī. Dalībvalstīm jābūt pārliecinātām, ka šīs pamatbrīvības ir taisnīgums un miers visā pasaulē un ka tās vislabāk var nodrošināt ar efektīvas politiskas demokrātijas palīdzību un ar vispārējo cilvēka tiesību sapratni un ievērošanu.

1. Īpašuma tiesību vispārīgs jēdziens
Latvijas Republikas civiltiesību ietvaros jēdzienā „īpašums” ietilpst ķermeniskas lietas, piemēram, dzīvoklis, zeme, telefons, kā arī bezķermeniskas lietas, attiecībā uz kurām pastāv ekonomiska interese, piemēram, mantiska rakstura tiesības, kas izriet no kapitāldaļām, akcijām, autortiesībām. Tiesības uz īpašumu attiecas tikai uz jau pastāvošu īpašumu – nākotnes ienākumi nerada īpašumtiesības, ja vien tie jau nav nopelnīti vai nākotnē ir jāveic tikai maksājums.
Privātajā tiesību doktrīnā tiesības uz īpašumu tiek aplūkotas kā dabiskās tiesības, kā patiesa publiskā brīvība. Šādā izpratnē privātais īpašums vērtējams kā personīgās brīvības izpausmes veids. "Bez elementāra īpašuma tiesību institūta un tiesību normām, kas aizsargā to, nevar runāt par cilvēka tiesībām. Tas ir tāpēc, ka privātais īpašums ļauj nodrošināt ekonomisko un sociālo attiecību brīvību, respektējot tādus vispārējos cilvēktiesību principus kā vienlīdzība, cilvēciskā cieņa un taisnīgums.1

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −4,48 €
Комплект работ Nr. 1119682
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация