Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
1,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:174083
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 03.10.2005.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Mūsdienās pasaulē ir vairāk kā 1.2 miljardi ticīgo musulmaņu (1/5 iedzīvotāju), un, saskaņā ar prognozēm, ap 2030. gadu katrs 4. pasaules iedzīvotājs būs musulmanis. Islams vienmēr ticis reklamēts kā Eiropai naidīga un sveša ideoloģija, tomēr, neskatoties ne uz ko, islams pasaulē iegūst aizvien lielāku popularitāti. Vai tas ir bīstami? Šajā referātā diemžēl nebūs iespējams apskatīt VISAS islama valstu politikas nianses, referāta apjoms to neatļauj. Tomēr daži būtiskākie islama ideoloģijas aspekti tiks skarti, jo islama tiesības ietver sevī ne tikai civilo vai krimināltiesību normas, tās ietver sevī arī valsts, indivīda un sabiedrības attiecības.

Kādēļ pasaulē pastāv tik daudz radikālu islamistu grupējumu, kādēļ to rodas vēl vairāk un ar ko viņi ir tik bīstami? Pamēģināsim šo jautājumu apskatīt, vadoties no islama pasaules tiesiskajām īpatnībām.


Islama tiesību rašanās

Islama jeb šariata tiesības radās ap 622. gadu, un nostiprinājās, attīstoties Arābu Kalifātam VII – X gadsimtos. Pēc kalifāta valsts sabrukuma X gs. minētā tiesību sistēma ne tikai nezaudēja savu nozīmi, bet, islamam strauji izplatoties un kļūstot par vienu no pasaules reliģijām, pat ieguva “otro elpu” (līdzīgi kā romiešu civiltiesības viduslaiku Eiropā) un nostiprinājās kā viena no pasaules izplatītākajām tiesību sistēmām, kuru pārņēma liela daļa Āzijas un Ziemeļāfrikas valstu.

Islams pārņēma sevī daudzu senāku tiesību sistēmu elementus, tajā skaitā pirmsmusulmaniskās Arābijas, kā arī Mezopotāmijas un daudzu arābu pakļauto tautu tiesību sistēmu elementus. Arābu Kalifāta laikā tika piemērotas arī Persijas un daļēji arī romiešu tiesību normas, kuras, lai arī ārēji nemanāmi, tomēr atstāja iespaidu uz šariata veidošanās procesu. Protams, šariata tiesību “pamatakmeņus” veidoja ne jau šīs tiesību sistēmas, bet gan pravieša Muhameda un pirmo t.s. “taisnīgo” kalifu aktivitātes, kuru laikā, interpretējot Muhameda izteikumus, mācības un darbību, tika sastādīti musulmaņu svētie raksti – Korāns un Sunna.…

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −2,48 €
Комплект работ Nr. 1186848
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация