Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
0,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:628490
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 15.03.2003.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 1 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Jānis Zābers bija izcils latviešu operdziedātājs. Lai gan dziedoņa mākslinieciskā darbība aptvēra tikai nedaudz vairāk par desmit gadiem, tomēr tā iezīmēja spilgtu laikmetu latviešu operdziedātāju vēsturē.
Viņš bija spožs itāļu, krievu un latviešu operu varoņu atveidotājs, kā arī kamerdziedonis. Daudzas dziesmas, arī operu lomas komponisti rakstīja tieši viņam. Dziedātāja talantu augsti novērtēja kritiķi, komponisti, diriģenti, dziedātāji, pianisti. Par viņu jūsmoja citu mākslas nozaru redzami pārstāvji. Tautā viņš bija viens no iemīļotākajiem māksliniekiem.
J. Zābers dzimis 1935.g. 11. augustā Lubānas pusē zemnieku ģimenē. Viņam bija arī vecāks brālis Miervaldis, kurš ļoti rūpējās par Jāni, jo bija 9 gadus vecāks. Viņa ģimenē gan māte, gan arī tālāki radinieki bija lieli dziedātāji, un dziesmu pazinēji. Pirmais mūzikas skolotājs Jānim bija tieši vecākais brālis.
1945.g. viņš sāka mācīties Meirāku pamatskolā. Mīļākās stundas bija dziedāšana un matemātika. Pēc skolas beigšanas viņš iestājās Jāzepa Mediņa mūzikas vidusskolā, pēc tam kļuva par Konservatorijas 1. kursa studentu. Tajā laikā viņš sāka saņemt arī pirmās lomas operās: “Fausts, Jolanta” 1960.g. J. Zābers kļuva par pilntiesīgu operas solistu. Nu viņu klausījās Rīgā, Ļeņingradā, Maskavā.
1902.g. tika nolemts jauno solistu sūtīt uz Itāliju pilnveidoties vokālajā mūzikā un iepazīties ar itāļu dziedāšanas skolu. Šajā laikā J. Zābera vārds arvien biežāk parādījās latviešu presē. Uz viņu lika lielas cerības, jūsmoja par iespēju mācīties Itālijā, gaidīja brīnumus. Pēc mācībām J. Zāberu dzimtenē sagaidīja ar lielu sirsnību un interesi. Laikraksti publicēja intervijas ar viņu atmiņās par Itāliju. …

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация