Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:852540
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 18.09.2007.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 8 единиц
Ссылки: Использованы
Фрагмент работы

Gadsimtiem cauri latviešu tauta ir svinējusi Jāņus – lielākos gadskārtu svētkus gadā. Jāņu svinēšanas tradīcijas mainās laika gaitā un līdz ar sabiedrības un ideoloģiskās iekārtas maiņu. Līdz ar to mainās arī Jāņu kā svētku nozīme – nez, vai ikviens latvietis, sēdēdams pie Jāņu ugunskura, ēzdams „latviešu nacionālo ēdienu” šašliku un dzerdams alu, maz aizdomājas par to, kāpēc šādi svētki tiek svinēti.

Jāņu svinēšana senāk

Vasarā, kad ir visgarākā nakts, ik gadus gaidīja vasaras saulgriežus – Jāņus, lai pārvarētu ļaunumu – krusu, rūsu, nezāles – un lai sekmētu ražas briedumu, bet pats galvenais – lai sekmētu auglību. Astronomiskie saulgrieži, kas ir 21. jūnijā, pārcelti uz 24. jūniju, un tie nemaz nesaistās ar Sv. Jāņa Kristītāja svētkiem 24. jūnijā. Bet šī pārcelšana svētku būtību nemaina. Savā dziļākajā būtībā Jāņi ir Saules uzvaras svētki, jo vasaras saulgriežos Saule ir sasniegusi savu augstāko stāvokli debesu kalnā un spīd visilgāk dienā. Jāņu pamatfunkcija ir auglības nodrošināšana. Līgo diena, kuru agrāk sauca par ziedu vakaru, nostiprinājās tikai 30. gados. Jāpiemin, ka būtiska neprecizitāte, kas jau sen paguvusi ieviesties sabiedrībā, ir svētku apzīmējums – Līgo svētki. Pareizais nosaukums tomēr ir Jāņi. 1928. gadā „Jaunākajās Ziņās” pats šī nosaukuma ieviesējs Emilis Melngailis raksta šādi: „Izdodams savu pirmo krājumiņu, kurā ietilpa tikai Jāņdziesmas, es, jaunās dienās - 1900. – sekodams ierunātai valodai, ka Jānis nav latvisks, biju izgudrojis jaunu vārdu Līgo svētki, kurš uz kādu laiku ir nomācis īstos senvārdus: Jāņa dienu, Jāņnakti..”…

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −3,48 €
Комплект работ Nr. 1162707
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация