Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:183377
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 26.04.2007.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Uzvedības normas ir pašsaprotamas un visiem mums labi zināmas, tāpēc, varētu likties, ka par tām īpaši nav ko runāt. Bet tieši visvienkāršākās un jau kas ir kopš bērnības zināmās lietas nākas izskaidrot un popularizēt visvairāk.
Mums ir dzīve pierādījusi, ka labāk ir jārēķinās ar pieklājības normām nekā ignorēt tās.
Mēs, uzvedības normas, varam raksturot kā brīnuma nūjiņa, kas vajadzīgajā brīdī var mums lieti noderēt.
Labas uzvedības normas ievērošana palīdz saglabāt pašcieņu gan vissarežģītākajos apstākļos, gan negaidītās situācijās. Būt labi audzinātam, tas uzreiz nenozīmē, ka nedrīkst kļūdīties. Mēs – pilnīgi neviens neesam nodrošināti pret kļūdīšanos vai rūgtiem pārpratumiem. Nekad nav pastāvējušas viesiem laikiem un visām tautām kopējas rakstītas vai mutvārdu pieklājības normas, katrai valstij tās ar kaut ko atšķiras un tāpēc esmu izvēlējusies Latvijas etiķeti salīdzināt ar Japānas etiķeti.Nazi un dakšiņu centieties izmantot vienīgi ar eiropiešu ēdieniem. Karotes izmantojamas tikai ar dažiem japāņu ēdieniem, piemēram, ēdot donburi vai rīsu kariju. Ķīnisko keramikas karoti reizēm lieto, lai ēstu zupu.
Savus irbuļus izmantojiet, lai sadalītu ēdienu vairākos gabaliņos, katrs no kuriem ir paņemams mutē. Ja vēlaties sadalīt ēdienu daļās, veiciet to maksimāli akurāti, cenšoties kontrolēt piepūli, kuru izmantojat, darbojoties ar irbuļiem.
Ja jums pasniegts ēdiens trauciņā ar vāciņu, pēc ēšanas šo vāciņu atkal uzlieciet trauciņam.
Japāņu trauki ir veidoti īpaši, lai tos būtu ērti turēt vienā rokā. Tā ir sevišķi būtiska etiķetes iezīme – dzerot zupu vai ēdot rīsus (gohan), pacelt tasi krūšu līmenī.
Ēdot tempuru, sašimi vai jebkuru citu ēdienu, kas apsalcināms mērcē, pirms ēšanas ar kreiso roku paņemiet mērces trauciņu un paceliet to.
Ceptas zivis parasti pasniedz lielos traukos vai šķīvjos un tās var necelt.
Ēdot nabemono, pārlieciet no kopējā trauka nelielu porciju savā šķīvī, kuru pēc tam paceliet, lai ēstu.
Beiguši maltīti, nolieciet irbuļus uz paliktņa.
Zupa.... Vispirms izdzeriet buljonu, bet pēc tam ar irbuļiem apēdiet pārējo saturu. Šis noteikums attiecināms arī uz nūdeļu zupām. Tomēr dažas zupas ēdamas, izmantojot keramikas karoti.
Rīsi.... paņemiet trauciņu ar rīsiem vienā rokā, bet irbuļus otrā. Nelejiet baltajos rīsos (gohan) pārāk daudz sojas mērci.
Nūdeles.... parasti ir pietiekami garas, tamdēļ tas ēd šādi: vienreiz satvēruši ar irbuļiem, iesūciet nūdeli mutē.... sakošļājāt? Atkārtojiet procedūru, nekautrējieties no šļurkstošās skaņas, kas šais gadījumos veidojas. Japāņi to uzskata par atbilstošu pieklājības normām un pilnībā cienījamu.…

Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация