Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
4,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:974015
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 09.01.2020.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 20 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  IEVADS    2
1.  JAUNAUCES MUIŽAS VĒSTURES APSKATS    3
2.  JAUNAUCES MUIŽAS CENTRS    4
3.  MUIŽAS “KUNGU MĀJAS” ARHITEKTŪRA UN INTERJERS LĪDZ 1920. G. AGRĀRAJAI REFORMAI    6
4.  MUIŽAS CENTRS PĒC 1920. G. AGRĀRĀS REFORMAS    8
5.  JAUNAUCES MUIŽAS PARKS    12
  KOPSAVILKUMS    12
  IZMANTOTĀS LITERATŪRAS UN AVOTU SARAKSTS    13
Фрагмент работы

KOPSAVILKUMS
Referāta mērķis raksturot Jaunauces muižas kompleksa apbūves attīstību ir sasniegts tikai daļēji, jo referāta autore saskarās ar būtisku ziņu trūkumu attiecībā uz daudziem svarīgiem referātā aplūkojamajiem aspektiem.
Jaunauces muižas komplekss ir vēlā klasicisma jeb ampīra arhitektūras paraugs. Aprakstot muižu kā saimniecisko centru grūtības izraisa materiālu trūkums. 1922. g. tiek uzskaitītas 13 saimniecības ēkas, bet mūsdienās ir tikai minēts, ka tās ir 9 vai 12. NKMP dokumentācijā saglabājušās līdz mūsdienām Jaunauces muižas kompleksa apbūves ēkas nav precīzi uzskaitītas. Atsevišķi dokumenti sniedz ziņas tikai par pārvaldnieka māju, stalli un šķūņi.
Precīzs kungu mājas celšanas gads nav zināms. Tas notika ne ātrāk par 1815. g. Kopš Jaunauces kungu mājas uzcelšanas brīža baronu Ropu dzimta ir Jaunauces kungi līdz agrārai reformai, kad muiža tiek atsavināta. No 1931. g. līdz mūsdienām tajā atrodas Jaunauces pamatskola. Grūtības rāda diezgan trūcīgas ziņas par muižas vēsturisko attīstību. Trūkst konkrētu ziņu par muižas vēsturi 19. gs. un gandrīz nekas nav zināms par periodu pēc agrārās reformas.
Nedz pirms, nedz arī pēc agrārās reformas ēkas būvapjoma izmaiņas nav notikušas. Ir minēts, ka 20. gs. sākumā notika interjeru atjaunošana, taču nav minēts kas un cik lielā apjomā tika veikts. Restaurācijas darbi Jaunauces muižas kompleksā sākās tikai 21. gadsimta sākumā.
Jaunauces ainavu parks ir veidots 19. gs. vidū. Pēc agrārās reformas parks tika pamatīgi aizlaists. 2003. g. vadoties no I. M. Janelis koncepcijas sākās muižas parka atjaunošana. Jāatzīmē, ka ziņas par muižas parku no vēstures pētniecības skatu punkta ir daudz pilnīgākas par pārējām. Iespējams iemesls tam ir fakts, ka 2005. g. tas tika iekļauts 100 sakoptāko Latvijas pieminekļu sarakstā. Kā rezultāts šīm pasākumam tika apkopota visa pieejamā informācija par pieminekli.

Коментарий автора
Коментарий редакции
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация