Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
4,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:222916
 
Оценка:
Опубликованно: 21.10.2019.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 9 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
1.  Jaundzimušā periods    3
1.2.  Laikā dzimuša jaundzimušā attīstības parametri    4
1.2.  Fizioloģiskie robežstāvokļi    7
1.3.  Jaundzimušā psihomotorā attīstība    8
2.  Jaundzimušā aprūpe    9
2.1.  Jaundzimušā aprūpe stacionārā    9
2.2.  Jaundzimušā aprūpe mājās    10
3.  Vecāku izglītošana    13
4.  Saskarsme    14
  Izmantotās literatūras saraksts    15
Фрагмент работы

4. Saskarsme
Būtu grūti iedomāties pasauli, kurā nespētu izmantot valodu, lai cilvēki savā starpā sazinātos. Jaundzimušie un zīdaiņi ir tie, kas neprot sazināties, izmantojot valodu. Neskatoties uz šo, ar mazuli ir jākomunicē verbālā ceļā, tas nodrošina jaundzimušā valodas prasmju attīstību. Mātei ar jaundzimušo ir jāveido kontakts ne tikai izmantojot vārdus, bet arī izmantojot skatienu, balss intonācijas, pieskārienus, apskāvienus, tā saukto neverbālo saziņu.
Saziņa starp māti un jaundzimušo sākotnēji notiek pieskārienu ceļā, to sauc par taktīlo saziņu. Jaundzimušais nesaprot vārdus, neredz vecāku sejas, bet ļoti labi jūt pieskārienus ādai, jo jaundzimušā sensorās sajūtas ir ļoti labi attīstītas. Izmantojot maigus, mierīgus, plūstošus un lēnus pieskārienus jaundzimušo ir iespējams nomierināt un atslābināt. Taktīlā saziņa ir ļoti saprotama un pieejama gan mazulim, gan mammai, un ir īpaši svarīga jaundzimušā periodā. Pētījumos ir pierādīts, ka bērni, kas iepazinuši vecāku maigos pieskārienus kopš dzimšanas labāk saprot skatiena, žestu valodu, viņiem nerodas problēmas ar uzvedību, uz viņiem nenākas kliegt. Taktīlā saziņa ar jaundzimušo ir pirmā valoda jeb komunikācija vecākiem ar mazuli, tieši tāpēc ir ļoti būtu nodrošināt šāda veida pieskārienus (9.).
Tā kā jaundzimušais nesaprot vecāku sacīto, tad var sākt raudāt, ka mamma pasaka ko rupju, skaļi runā, bet mazulis var smaidīt, dzirdot mammas maigo un mierīgo valodu. Nepārtraukta skaļas balss iedarbība uz jaundzimušo ietekmē mazuļa attīstību, jo skaļās balss ietekmē jaundzimušais jūt vecāku spēku, autoritāti, kļūst bailīgs, kaprīzs vai nepaklausīgs un pakāpeniski iegūst zemu pašvērtējumu, kas atspoguļojas nākotnē. Skaļa balss iedarbosies uz bērnu pretēji. Bērns dzirdēs tikai paaugstināto balss toni, nevis to, kas tajā sacīts. Ja mamma ar mazuli sarunājas ļoti ātri, bērns var sākt nervozēt, kļūst nemierīgs. Monotona runa mazuļa ausīm ir neinformatīva. Mazulim ir nepieciešama jautra, rotaļīga runas intonācija, kas sniedz daudz vairāk informācijas nekā skaļa runāšana vai tieši otrādāk, mierīga, neizteiksmīga runa (9.).
Sākotnējais komunikācijas veids ar jaundzimušo ietver ne tikai pieskārienus, runas veidu un intonāciju, bet arī mātes skatiens ir vēl viens komunikācijas veids kopš pirmajām dzīves dienām. …

Коментарий автора
Коментарий редакции
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация