Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
0,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:682698
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 13.09.2004.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Kantātes:~250, visam baznīcas gadam. No laicīgajām mūsdienās skan Kafijas un Zemnieku k. Garīgās: "Kristus gulēja nāves važās", "Dievs Kungs ir mūsu stiprā pils" u.c. Iespējams, ka dažas k.uzvestas scēniski.
Oratorijas: Ziemassvētku, Lieldienu u.c.
Pasijas - B. vok.-instr.mūz.virsotne. Nosauktas atbilstoši Jaunās Derības apustuļiem - Mateja(vislabākā), Marka, Jāņa (iespējams,ka Lūkas p. nav B.darbs).
Mesas - līdzīgi vērtējamas kā pasijas. Izcilākā - "Augstā mesa"si min. P.S.Ne šo, ne "Mateju" B. nedzird.
MATEJA PASIJA
Viens no spēcīgākajiem B.darbiem - dziļš, monumentāls, vērienīgs, daudzviet pārsniedz tā laika tradicionālās kulta mūz. traktējumu. Tieši, emocionāli parādīti evaņģēlija notikumi+attieksme pret tiem, arī konkrētas varoņu izjūtas (subjektīvais skatījums). Pamatā ir Mateja evaņģēlijs, kur tiek stāstīts par Jēzus dzīves pēdējiem mirkļiem. B. ar draugu -libretistu Pikanderu nolemj šo evaņģēliju tekstu rediģēt,bagātināt ar dzejas rindām,bet tā, lai tas nezaudētu sižetisko līniju. Rediģēšanas dēļ pasiju neatskaņo, un pirmoreiz no nebūtības to izceļ tikai F.Mendelsons-Bartoldi. Pasija visus pārsteidz ar savu atklātumu, vienkāršību, bagātu skaņu valodu, ar ideālām formas proporcijām, apbrīnojamu līdzsvaru starp izpildītājiem. Darbā parādās zināma operas žanra ietekme, dažreiz B. to pat pārspēj. It īpaši attiecas uz rečitatīviem - tie ir melodiski, seko tekstam; iepriekš rečit. bija sausa psalmodija. No satura viedokļa šajā pasijā spēcīgi izpaužas reālisms - patiesa cilvēciska emocionalitāte solo dziedājumos un koros. Īpaši demokrātisku šo darbu vērš korālis "Ak galva asiņaina", kas parasti tiek atskaņots Lieldienu laikā. B. izveidojis īpaši grandiozu izpildītāju sastāvu: 2 orķestri, 2 ērģeles, 3 kori (1 no tiem - zēnu). Uzbūve ļoti loģiska, pārskatāma. …

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −1,48 €
Комплект работ Nr. 1218671
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация