Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
4,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:232898
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 10.05.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 7 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Judikatūra ir viens no jaunvārdiem, kura jēgu un saturu pēdējos gados Latvijā plaši apspriež publikācijās un konferencēs. Tas tiek darīts tik augstas abstrakcijas līmenī, ka ikvienam, kas praksē mēģina pielietot dažādās atziņas par judikatūras noskaidrošanu un nozīmi tiesisku konfliktu risināšanā, nākas sastapties ar grūtībām. Turpinot judikatūras teorijas pilnveidošanu, laiks sākt piezemētāk runāt par to, kā esošajos konkrētajos spriedumos atrast atziņas, kuras atbilst terminam “judikatūra”. To varētu nosaukt par sistematizētu pielietojamo judikatūras atziņu kopu jeb tezaura veidošanu. Vienlaikus gan jāpiebilst, ka publikāciju autori bez jebkādām šaubām ātri pārorientējās un rakstos, kuros agrāk runāja par tiesu praksi, tagad par modernu kļuvis termins “judikatūra” .
Stimulu diskusijām un nepieciešamību noskaidrot, kas ir judikatūra, radīja šī termina iekļaušana likumu tekstā, turklāt atšķirīgos formulējumos.
Civilprocesa likuma 5.pantā ar 2004.gada 7.aprīļa grozījumiem iekļauta šāda sestā daļa: “Piemērojot tiesību normas, tiesa ņem vērā judikatūru.”
Kriminālprocesa likuma 2.panta 2.punkts nosaka: “Piemērojot Eiropas Savienības (Kopienu) tiesību normu, ņem vērā Eiropas Kopienu tiesas judikatūru, bet Latvijas Republikas tiesību normu piemērošanā ievēro Satversmes spriedumā sniegto attiecīgās normas interpretāciju.”
Administratīvā procesa likuma 15.panta ceturtā daļa satur analoģisku normu par Eiropas Kopienu tiesas judikatūru, bet 17.panta piektā daļa nosaka: “Ja Satversmes tiesa attiecīgo tiesību normu ir interpretējusi spriedumā, iestāde vai tiesa piemēro šo interpretāciju.”
Tādējādi civilprocesā ir jāņem vērā visu veidu judikatūra. Turpretim Kriminālprocesa likumā un Administratīvā procesa likumā par judikatūru rakstīts šaurākā nozīmē (tikai par Eiropas Kopienu tiesas judikatūru) un tāpēc vismaz no šo pantu teksta nav skaidrs, vai Latvijas tiesas, arī Satversmes tiesa, piedalās administratīvās un, kas sevišķi sarežģīti, arī krimināltiesiskās judikatūras veidošanā.…

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −4,48 €
Комплект работ Nr. 1194980
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация