Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:219257
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 03.12.2000.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    3
1.  Patiesības kritēriji stoiķu mācībā    4
2.  Patiesības kritēriji Epikūra mācībā    7
  Secinājumi    11
Фрагмент работы

Pēc Aristoteļa sengrieķu filozofijā novērojams diezgan savdabīgs virziens, ko, raugoties no atziņas teorijas viedokļa, varētu apzīmēt kā patiesības kritēriju meklēšanu. Šis virziens manāms stoiķu un epikūriešu mācībā. Ir taisnība, ka stoiķu un epikūriešu filozofija ir praktiska: tur vairāk apcerēti ētikas, politikas un dzīves jautājumi, bet tomēr viņā atrodamas arī zīmīgas gnozioloģiskas domas, kas jautājumā par patiesības mērogiem spēj ievērojami papildināt Platona un Aristoteļa uzskatus.
Jūlijs Students pievēršas šīm domām savā doktora disertācijā zem nosaukuma “Atziņas teorija grieķu filozofijā”, kura tiek datēta ar 1927. gadu. Šī tēma tiek apskatīta darba pēdējā daļā, kurai arī tiek pievērsta uzmanība dotajā referātā. Referāta mērķis ir dot nelielu iztirzājumu filozofa radošās darbības epizodei, lai vispārīgi un bez pretenzijām uz nopietnu objektivitātes devu novērtētu tās oriģinalitātes iespējas tā laika filozofjas kontekstā.
Vispirms pakavēsimies pie stoiķu atziņas teorijas, kuras galvenie pārstāvji ir Zēnons, Kleants, Hrīsips. Stoiķu gnozioloģijā vērojami trīs zīmīgi pieturas punkti: empīricisms - kas stoiķiem ir kopīgs ar epikūriešiem un kura sakne meklējama ciniķu skolā, tālāk - pieredzes principa pacelšana jēdzienā - tā ir īpatnēja stoiķu pārliecība - un beidzot patiesības kritēriji.
Stoiķi ir tajā pārliecībā, ka visi priekštati rodas no priekšstatāmā priekšmeta iedarbības uz mūsu dvēseli. Apziņas saturs cilvēkā rodas ārpasaules priekšmetiem iedarbojoties uz mūsu dvēseli, kura dzimstot līdzinās neaprakstītai tāfelei. Jutekliskā uztvere, jutekliskās apjautas ir tās, kas raksta baltajā dvēselē. No apjautām rodas atcerēšanās, bet no atcerēšanās - pieredze. …

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −3,48 €
Комплект работ Nr. 1116317
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация