Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
0,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:970806
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 11.11.2005.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Jumis latviešu mitoloģijā ir auglības nesējs spēks. Pirmie apraksti par Jumi ir kā par ar dubultaugli (divas vārpas, divas linu pogaļas uz viena stiebra, divi kopā saauguši rieksti, āboli u.tml.). Jumja vārda fonētiskā attīstība ir ļoti sarežģīta. Tā cilme sakņojas ide pirmvalodas laikmetā. Valodnieks J.Endzelīns latviskajā Jumja nosaukumā saskata senind. valodas sakni yuvati, yuti-h ar nozīmi ‘’piesien’’, ‘’saistījums’’. Ir mēģinājumi tā izcelsmi saistīt ar senind. dievībām – Jamu un Jamī (vīrišķā un sievišķā, arī dzīvības un nāves pretmeti). Par to savulaik rakstījis E.Brastiņš.
Latviešu tautasdziesmās un ticējumos Jumis atainots kā mazs, sprīdi garš vīriņš augu un lapu ietērpā:’’Es zinu, kas par vīru iet pa ceļu dancodams: miežu svārki, rudzu krekls, apenīša cepurīte.’’ Latviešiem Jumis, druvu auglības dievība, pa vasaru mājo vai nu tīrumā, tīruma galā, akmentiņu kaudzītē, vai arī zem pelēka akmentiņa tīruma vidū (dainas). Rudenī tas simboliski pārtop dubultvārpā vai linu stiebrā ar divām pogaļām. To saņem pēdējā nopļautā labības kūlītī vai linu saujā parasti izcilākā pļāvēja (pļāvējs), barvede (barvedis vai linu plūcēja).
Par druvu auglības nesēja dabu latviešu mitoloģiskajos uzskatos vērojama liela atšķirība ar citu Eiropas tautu uzskatiem. Šīs tautas (vācieši, angļi, franči, holandieši u.c.) to ir uzlūkojuši par dēmonisku, cilvēkiem nelabvēlīgu garu. Līdzīgi uzskati sastopami arī lietuviešu folklorā.…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация