Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:727913
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 30.06.2008.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 9 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Kapsētas ceļu un sektoru plānojums ir atkarīgs no vietas topogrāfiskajiem apstākļiem. Līdzenās vai vienmērīgi slīpās vietās veido taisnstūra sadalījumu, bet kalnainās – ainavisku ceļu un teritorijas plānojumu. Kapsētās 50-65 procentus platības izmanto pabedīšanai, bet pārējo daļu ceļiem, laukumiem, celtnēm un vispārīgiem apstādījumiem. Kapsētas centrālo ceļu plāno 4-5 metrus platu. Kapavietu laukumu ģimenes kapiem paredz 2,1-2.5x0,75-1,2 m x n (vietu skaits), bet vienvietīgām kapavietām – 2,1-2,5x1,5 metrus.
Tagad par kapazīmēm. Tradicionāla kapazīme ir krusts. Latviešiem – koka krusts. Vecajās kapsētās mēs redzam arī lietus čuguna, kaltus metāla, granīta un mramora krustus, kas lielo koku paēnā rada savdabīgu noskaņu un izskatās ļoti labi (un ir saudzējami un kopjami), taču tie tomēr nav latviskas cilmes, turklāt mūsdienīgās kapsētās tādus būtu gandrīz neiespējami iekļaut kompozīcijā.
Koka krusts Latvijā ir pārdzīvojis dažādus laikus – patiesībā skaitliski vairāk šobrīd kapsētās ir sliktākajā gadījumā darbnīcās ražotu betona plākšņu, bet labākajā – kapakmeņu. Tomēr krusts mūsdienās atgūst savu vietu – līdzās krāsotiem (lielākoties baltiem, kas bieži vien ir pārlieku uzkrītoši) krustiem parādās dabiska koka krusti. Informāciju par aizgājēju parasti iegravē pie krusta piestiprinātā plāksnītē (par labu paraugu nevar uzskatīt abu elementu – krusta un kapaplāksnes – novietošanu līdzās). Tāpat pēdējā laikā kapavietas aizvien biežāk rotā t.s. latviskie krusti, ko drīzāk varētu saukt par savdabīgām koka kapaplāksnēm. Tās parasti ir trīsstūra vai nošķelta trīsstūra formā, un tajās saskatāmas senās latvju zīmes – Dieva krusts, Dieva pajumte, kā arī Māras – Veļu mātes – zīme.
Minētās plāksnes vēlams darināt no cietajiem lapukokiem – ošiem, ozoliem. Ziņas par aizgājēju tajās parasti iegrebj.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация