Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
4,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:419631
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 24.05.2005.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 2 единиц
Ссылки: Не использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Karatē cīņas veida rašanās pirmsākumi, vēsture    2
  Gičins Funakoši    3
  "Ķīniešu roka" vai "tukša roka"    5
  Karatē skolas    5
  Šotokan (Shōtō-kan)    6
  Jostu un gradācijas tradīcijas    7
  Karatē virzieni    8
  Šotokan organizācijas    9
  Pamatprincipi    12
  Skolotāja Funakoši 20 pamācības    12
  Skolotāja Gičina Funakoši priekšraksti karatē apguvei (Dojo Kun)    13
  BUDO likumi    15 lpp.
  Karatē cīņas mākslas rašanās Latvijā    17
  Karatē panākumi Latvijā    18
  Skolotājs Lī Smits    22
  Skolotājs Masao Kavasoe    24
  Jānis Reimandovs par karatē    26
  Izmantotā literatūra    27
Фрагмент работы

Napoleons rakstīja, ka novērojis, ka kaut kur tālajos austrumos ir neliela valstiņa, kuras iedzīvotājiem nav ieroči. Nav šaubu, ka viņš domājis Ryukyu salas – Okinavu. (Japāna). Šeit attīstījās cīņas māksla, kurā netika izmantoti ieroči, jo tos aizliedza likumi. Laika gaitā divas reizes tika izdoti rīkojumi par ieroču aizliegumu. Pirmo reizi apmēram 600 gadus atpakaļ, otro reizi aptuveni pēc 200 gadiem.
Pirms pirmā aizlieguma pasludināšanas, Ryukyu salas bija sadalītas trīs karojošās valstiņās: Chuzan, Nanzan, Kokuzan. Chuzan valdnieks Shō Hashi apvienoja tās un izdeva rīkojumu, kas aizliedza visiem Ryukyu salas iedzīvotājiem turēt jebkādus ieročus, pat vecu sarūsējušu zobenu. Viņš arī saaicināja ievērojamus valsts vīrus un mācītus cilvēkus no visām trīs valstiņām uz savu galvaspilsētu Šuri, kur nodibināja centralizētu valdību. Šī apvienotā valsts pastāvēja aptuveni 200 gadus. Tad pienāca 1609.gads, un valdniekam nācās izveidot un apbruņot armiju, lai aizstāvētos pret iebrucējiem no kaimiņsalām. Par jaunu apbruņotie Ryukyu salu karavīri cīnījās ar neaprakstāmu drosmi un izveicību, un, lai gan tie uzvarēja vairākās kaujās, Ryukyu salu iedzīvotājiem un viņu valdniekam nācās padoties iekarotājiem. Pavēle par ieroču aizliegumu tika izdota otro reizi. Daudzi Ryukyu salu iedzīvotāji sāka apgūt un trenēties pašaizsardzības mākslā, izmantojot tikai savu ķermeni, rokas un kājas. Nav precīzi zināms, kā tas sākās, bet daudzus gadsimtus Okinavai bija tirdzniecības sakari ar Dienvidķīnas iedzīvotājiem no Fukien provinces. No šejienes Ryukyu salās tika pārņemts un ieviests ķīniešu cīņas veids Kempo, kas ir uzskatāms par mūsdienu karatē sākumu.
Sākotnēji tas bija pazīstams kā Okinawa-te, un sarunu valodā tika minēti divi cīņas mākslas nosaukumi: Okinawa–te un Kara-te (ar kara saprotot “ķīniešu”). Šajā laikā ar Okinawa-te saprata Okinaviešu cīņas mākslu, bet ar Kara-te saprata ķīniešu boksa paveidu.
Ieroču aizlieguma laikā tika sūtīti inspektori, kuri pārbaudīja, vai aizliegums tiek ievērots, tādēļ karatē apguve un praktizēšana tika veikta slepeni. Šī slepenība tika ievērota līdz pat pagājušā gadsimta sākumam, kad šāds aizliegums vairs nepastāvēja, bet tas bija dziļi nostiprinājies cilvēku prātos.
Okinavas tautas dejas satur daudz kustību, kur tiek pielietots karatē. Kas senatnē nodarbojās ar karatē, iekļāva šīs kustības dejās, lai maldinātu tā laika valdības pārstāvjus. Pavērojot Okinavas salu tautas dejas, ir pamanāms, ka tās ievērojami atšķiras no apkārtējo salu dejām. Okinavas salu dejotāji lieto savas rokas un kājas daudz enerģiskāk, un dejas uzsākšana un beigšana ir ļoti līdzīga karatē katas uzsākšanai un nobeigšanai. Gan deja, gan karatē nav iedomājamas bez pieklājības ievērošanas.
Cīņas mākslas būtība ir izteikta vārdos: “Karatē sākas un beidzas ar pieklājību.” Okinavas iedzīvotāji daudzus gadsimtus uzskatīja, ka viņu zeme ir vieta, kur sevišķi stingri tiek ievērota pieklājība un etiķete. Šuri pils vārtus sauca par Pieklājības vārtiem (Shurei no Mon). Šie vārti tika iznīcināti otrā pasaules kara beigās, kaujā par Okinavu, bet tagad ir atjaunoti sākotnējā izskatā.
Gičins Funakoši dzimis 1868.gada 10.novembrī. Bērnībā viņam bija ļoti vāja veselība. Dzīvojot pie mātes vecākiem, viņš cieši sadraudzējās ar Jasutsune Azato (Yasutsune Azato) dēlu. J.Azato bija viens no Okinavas labākajiem karatē ekspertiem. J.Azato dzīvoja Azato ciemā starp Šuri (Shuri) un Naha (Naha). Viņš bija lielisks jātnieks un Kendo meistars. J.Azato bija G.Funakoši pirmais skolotājs. Tajā laikā karatē bija aizliegts, un ar to nodarbojās slepeni, tāpat arī bija aizliegts izpaust, ka nodarbojas ar šo cīņas mākslu. Visbiežāk to darīja pa naktīm.
Pēc divu gadu trenēšanās G.Funakoši no vārga un nevesela bērna kļuva par veselīgu un sportisku pusaudzi. Šajā periodā G.Funakoši vēl nebija domas par to, ka varētu visu savu dzīvi saistīt ar karatē un ka tas varētu kļūt par profesiju. Tā kā jau no bērnības G.Funakoši bija apguvis Ķīnas klasiķus, tika nolemts kļūt par skolotāju. Nokārtojis eksāmenus, G.Funakoši 21 gada vecumā pirmo reizi stājās klases priekšā kā skolotāja asistents. Pa dienu viņš mācīja skolā, bet pa naktīm devās pie skolotāja Azato. Nedēļām un mēnešiem katru nakti Azato mājas pagalmā G.Funakoši trenējās un slīpēja vienu un to pašu katu. Parasti, rītam austot, kad vairs nebija spēka fiziskām nodarbēm, skolotājs Azato stāstīja par karatē būtību. Reizēm šajās nodarbībās bija klāt arī J.Azato tuvs draugs Jasutsune Itotsu (Yasutsune Itotsu), un tad G.Funakoši mācīja divi skolotāji.…

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −5,48 €
Комплект работ Nr. 1197524
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация