Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
0,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:909599
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 10.03.2009.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Pavasaris Straumēnos sākās ar lieliem plūdiem. Tad visus lopiņus sadzina kūts augšā, bet Straumēnu ļaudis savilkdami gultas drēbes, pēļus uz istabas augšu patvērās no ūdens tur.
Tā viņi plostodami no vienas ēkas uz citu aizvadīja plūdus.
Kad ūdens sāka izžūt un aiztecēt, Straumēnos atsākās rosība. Tiesa vīriem nekādi lielie darbi nebija paredzēti. Tik vien kā sētu satrunējušos stāpiņus apmainīt pret jauniem. Saimniecei un meitām gan bija darba pilnas rokas. Straumēni turēja daudz zosu un tagad viņas visas bija jāliek perēt garajos lāstos.
Straumēnu darbos un pienākumos arīdzan ietilpa pieklājīgi un atbilstoši nosvinēt Saulgriežus. Pavasarī tās bija Lieldienas.
Viss sākās ar to, ka viss, kas vien bija cilājams istabā, izceļoja sētsvidū. Pēļus, deķus un drēbes dauzīja un vēdināja, un pagalms bija putekļu un trokšņu pilns. Meitas kasīja no logu rāmjiem papīrus nost, kas bija salīmēti, lai aizturētu aukstumu. Istabas tika izvēdinātas un grīdas tik izmazgātas. Pat Bībeles, dziesmu un sprediķu grāmatas tika noliktas ārā uz galda, lai vējš izšķirsta un izvēdina vecās lapas.
Pēc Lieldienām sākās visnopietnākie un smagākie darbi. Straumēnos vajadzēja agri uzart laukus, jo māls vēlāk sakalta tik ciets, ka visasākais arkls nevarēja tajā iedurties. Sievas atkal sakrāva vecos un jaunos audeklus un aizveda tos velēt ( dauzīt ) upītes malā.
Lopu laišana ārā no kūts vienmēr sapulcināja visus mājas ļaudis. Tā zaļais pavasaris izraidīja no kūtīm lopus, bet no istabām ļaudis.
„Tikai pēc ilga laika lopi aprada ar ārpasauli un ieraudzīja, ka apkārt ir tās pašas ganības , pa kurām tie klejojuši pērngad.”

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −0,98 €
Комплект работ Nr. 1136827
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация