Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
0,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:297070
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 25.03.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 5 единиц
Ссылки: Использованы
Фрагмент работы

Cilvēku vienmēr ir nodarbinājis jautājums, vai viņa cēlonību nosaka ”liktenis”, lai kas arī tas būtu. Ja tas pastāv, tad daudzas ”nejaušības”, ar ko mēs saskaramies dzīvē, ir atkarīgi no likteņa.
Šajā referātā aprakstīšu cēlonības (kauzalitātes) būtību, mazliet pastāstīšu par jautājuma vēsturisko pusi un izklāstīšu manu izpratni par cēlonības saistību ar izglītības aspektu.
Kauzalitāte (cēlonība) (lat. causa – cēlonis) – filozofijas kategorija, kas apzīmē nepieciešamu ģenētisku sakaru starp parādībām, no kurām viena (to sauc par cēloni) nosaka otru (to sauc par sekām vai darbību).
Atšķir pilnu cēloni un specifisku cēloni.
Pilns cēlonis ir visu to apstākļu kopums, kas nepieciešami izraisa sekas. Pilna cēloņa noskaidrošana iespējama tikai samērā vienkāršos gadījumos, un parasti zinātniskā pētniecība cenšas atklāt pētījamās parādības specifiskos cēloņus.
Specifiskais cēlonis ir vairāku apstākļu kopums, kuru rašanās (līdzās daudziem citiem apstākļiem, kas zināmā situācijā pastāvējuši jau pirms seku rašanās un ir cēloņa darbības nosacījumi) izraisa sekas. Specifiskajā cēlonī apvienoti attiecīgajā situācijā visbūtiskākie pilna cēloņa komponenti un pārējie komponenti ir tikai šā specifiskā cēloņa darbības nosacījumi. [3]
Jautājumu par cēlonību senos laikos pētīja Aristotelis. Viņa izpratne par zinātni un vienlaikus arī viņa filozofija bija teoloģiska jeb mērķtiecību centrēta.
Aristotelis uzskatīja, ka dabas norises var izprast ar četru cēloņu palīdzību, tie ir – iedarbīgais, formālais un materiālais cēlonis, kā arī mērķis. Piemēram, kalējs kaļ zobenu. Tas, kas rodas, galvenokārt izriet no kalēja mērķa, un tas ir tikko kā izgatavots, glīts un ass zobens. Zobenam vajadzīga bronza, kas ir zobena matērija, jeb tas, no kā zobens rodas. Kaļot bronza iegūst zob4ena formu. Arī kalšana ietekmē zobena rašanos, jo āmura sitieni ir tas cēlonis, kura iedarbībā zobens veidojas. [1] Tātad var secināt, ka mērķis pats par sevi ir cēlonis.…

Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −2,98 €
Комплект работ Nr. 1197328
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация