Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:671260
 
Оценка:
Опубликованно: 24.03.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 4 единиц
Ссылки: Не использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  PIRMIE SOĻI    3
  DEKORATĪVA KERAMIKA    6
  Keramikas materiālu un tehnoloģijas raksturojums    8
  Glazūras    10
  Izmantotā Literatūra    13
Фрагмент работы

PIRMIE SOĻI
1960, gada Rīgā notika mākslas izstāde, veltīta Padomju Latvijas divdesmit gadu jubilejai. Recenzijās par šo iz­stādi izskan doma, ka latviešu kerami­kai ir gan augsts vispārīgais līmenis, bet trūkst izcilu sasniegumu. Ja pa­gaidām nosacīti uzskatīsim sešdes­mito gadu sākumu par jaunas kvalitā­tes slieksni mūsu keramikā, šis vērtē­jums pelna uzmanību. Kāda ir tā priekšvēsture?
Neilgi pēc kara 1945. gada 16. jū­nijā kombināts «Māksla» noorganizēja keramikas darbnīcu Tvaikoņu ielā 2. Darbnīcas uzdevums bija ikdienā lie­tojamo māla trauku — krūžu, vāžu, bļodu un tamlīdzīgu priekšmetu mas­veida ražošana. Paraugam noderēja tautas mākslas izstrādājumi, un laikam jau darbnīcas ilggadējā vadītāja Sta­ņislava Kalves Latgales podniecības pārstāvja iniciatīva noteica. Šeit strādājošo meistaru interesi tieši par Latgales trauku formām un rotāju­miem. Ne velti kombināta «Māksla» iekšējā dokumentācijā darbnīca pus-oficiāli tiek dēvēta par «Latgales kera­mikas darbnīcu».. Vispārīgi par keramiku
Vienkāršie keramikas izstrādājumi ir mala trauki, flīzes, dekoratīvi priekšmeti, ka ari caurules ūdenim un notekūdeņiem. Šie priekšmeti ir izgatavoti no māla, kas ir mīksts un lokāms, bet kļūst ciets un trausls, ja to apdedzina augstās temperatūrās.
Senāk terminu ,,keramika" attiecināja tikai uz mālu un fajansu. Tagad ar to apzīmē arī daudzas citas vielas, kas kļūst cietas, ja tās apdedzina.
Parasti keramika ir izturīga pret ūdeni un daudzām ķīmiskām vielām. Tā ir arī labs elektroizolācijas materiāls. Daudzu veidu keramikai ir ārkārtīgi augsta kušanas temperatūra. Tāpēc augstas temperatūras to neietekmē. Keramiku, ko sauc par ugunsizturīgu keramiku izmanto, lai izoderētu cepļus un krāsnis.…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация