Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:745212
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 28.02.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 6 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  IEVADS   
1.  Ķīlas jēdziens un veidi   
2.  Ķīlas tiesību rašanās   
3.  Pārmaiņas ķīlas tiesībās pēc to rašanās   
4.  Ķīlas ņēmēja tiesības   
5.  Hipotēka uz nekustamo īpašumu   
6.  Ķīlas tiesību izbeigšanās   
Фрагмент работы

Ķīlu tiesības bija pazīstamas jau senatnē. Tās ir vienas no senākajām lietu tiesību veidiem, kas rakstītā veidā parādās jau senajā Romā un to noteikumi atrodami XII tabulu likumos. Ķīlu tiesības kā lietu tiesības ir absolūtas. Senatnē lietu ieķīlāja ar emancipācijas akta vai in iure cessio palīdzību. Parādnieks šajā gadījumā uzticas kreditoram, ka viņš pēc parāda samaksas lietu atdos atpakaļ. Tā bija uzticības vienošanās – pactum fiduciae. Tiesā sūdzēt par neatdošanu nevarēja. Ļaunticīgam kreditoram draudēja tikai pilsoņa neslava – infamia. Vēlāk gan prētora tiesībās tika radīta speciāla prasība pret uzticības lauzēju kreditoru. Attīstoties saimnieciskajai apgrozībai, radās rokas ķīla – pignus. Šādā gadījumā parādnieks, lai nodrošinātu parāda samaksu, nodeva kreditoram savu lietu tikai valdījumā, bet paturēja īpašumtiesības sev. Pignus gadījumā valdījuma nodošana notika bez ceremoniāla, vienkārši ar roku rokā. Trešais romiešu tiesību ķīlas veids ir hipotēka. Tā ir aizgūta no grieķu tiesībām. Hipotēku varēja nodibināt ar vienkāršu vienošanos par lietas ieķīlāšanu starp parādnieku un kreditoru bez lietas nodošanas. Kreditors drīkstēja lietu pārdot, lai segtu parādu. Sākumā par hipotēkas priekšmetu varēja būt kā kustamas, tā nekustamas lietas. Vēlāk gan hipotēku varēja nodibināt tikai uz nekustamu mantu (zemi, ēkām un tml.) Romiešu tiesības paredzēja arī gadījumus, kad ķīlu nodibināja ar maģistrāta lēmumu.
Ķīlas tiesības plaši tiek izmantotas arī mūsdienās. To mērķis ir nodrošināt saistību, radīt saistībai drošību un tādā veidā pacelt saistības vērtību.
Ja kāds no mums vēlas izveidot savu uzņēmumu, vai iegādāties kādu īpašumu, kurš maksā vairāk nekā mums pieder, nekas cits neatliek kā aizņemties naudu no kredītiestādes, vai arī atteikties no saviem mērķiem. Mērķtiecīgākie cilvēki izvēlas naudu aizņemties. Lai no kredītiestādes saņemtu aizdevumu, nepieciešams savu mērķi pamatot. Mums ir jādod kāda lieta – ķīla kā garantija. Tā rodas pirmā saskarsme ar ķīlas tiesībām. Par ķīlu parasti tiek dots savs īpašums – gan kustams, gan nekustams.…

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −5,48 €
Комплект работ Nr. 1198789
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация