Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:174290
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 20.03.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Основная школа
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Pasaules okeāns

Lielāko daļu Zemes virsmas klāj Pasaules okeāns ar jūrām, kas kopumā sastāda aptuveni 71 %, tas ir 361,1 milj. km2. Pasaules okeāns veido nepārtrauktu ūdens apvalku, kas ietver kontinentus un salas. To iedala Klusajā, Atlantijas, Indijas un Ziemeļu Ledus okeānā. Pasaules okeāna vidējais dziļums ir 3795 m. Viena piektā daļa okeāna un jūru platību aizņem kontinentālā zemūdens nomala ( šelfs, kontinentālā nogāze un piekāje ).
Kontinentālā šelfa zonā uzkrājas jūras nogulas, tā platība var sasniegt līdz pat vairākiem simtiem km. Šelfa dibens ir samērā līdzens, tam nav raksturīgi krasi pacēlumi.
Kontinenta nogāze ir raksturīgi terases veida jūras dibena pazeminājumi, šauras zemūdens ielejas ar lieliem nogāžu slīpumiem. Tā ir kontrastiem pilna un samērā sarežģīta – lieli paaugstinājumi mainās ar sadalošajām zemūdens ielejām. Kontinenta nogāzēs ir sastopami atsevišķi kanjoni, kuru dziļums var sasniegt līdz 1200 m. Nogāzi veido bijušie jūras krasta veidojumi.
Kontinenta piekāje ir zemūdens nomalas apakšējā daļa. Slīps, līdzeni viļņots akumulatīvs līdzenums. Šajā vietā saskaras okeāniskās kontinentālās litosfēras josla.
Vairāk kā puse okeāna sastāda okeāna dziļgultne. Pārējo daļu – vidusokeāna pacēlumi un grēdas ( relatīvais augstums 2000 – 3000 m ).
Vidusokeāna pacēlumi ir dziļgultnes izstiepti paaugstinājumi, līdzīgi zemūdens grēdām, ar mazāk posmotu reljefu , kas aizņem mazāku platību.
Grēdu virsotnes paceļas virs jūras līmeņa kā salu virknes vai izolētas salas. Izplatīti 3000 – 4000 m dziļi, līdzeni, okeānu apvidi, bet pārejas zonā pie kontinentiem un salām, rifa tipa dziļlūzumos - arī dziļvagas vairāk par 6000 m dziļumā. Ūdens sāļums rodas no Zemes garozas sāļiem. Pasaules okeāna vidējais ūdens sāļums ir 35‰.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация