Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:836805
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 20.07.2004.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Koka būvmateriāli.

Koksne ir viens no visvecākajiem būvmateriāliem, ko cilvēks daudzus gadu tūkstošus izmantojis savas mītnes celšanai. Kaut gan celtniecībā koksni ar katru gadu vairāk aizstāj ar betonu, ķieģeļiem un jaunajiem sintētiskajiem materiāliem, tomēr tā savu nozīmi nav zaudējusi un tuvākajos gados vēl nezaudēs.
Koksne ir vērtīgs būvmateriāls ar teicamām tehniskajām īpašībām. Labvēlīgos apstākļos tā kalpo neierobežoti ilgi. Ir zināmi unikāli objekti, kuros koksne saglabājusies vairākus tūkstošus gadu. Tomēr ik uz soļa redzam piemērus, kad ēku konstrukcijās iebūvētā koksne divos trijos gados, bet nereti pat pēc pusgada aiziet bojā.
Koksnei praktiski ir trīs ienaidnieki – uguns, koksni ārdošas piepes un kukaiņi koksngrauži. Statistika rāda, ka no katrām simts bojā gājušām koka ēkām tikai 5 nodeg, bet 95 iznīcina piepes un koksngrauži. Tātad no ēku aizsardzības viedokļa piepju un koksngraužu apkarošanai jāpievērš ne mazāka uzmanība kā cīņai pret ugunsgrēkiem.
Ugunsaizsardzību pārzina un vada labi noorganizētas iestādes, kuras nepieļauj nekādu atkāpšanos no pastāvošajiem noteikumiem. Ugunsgrēkus novērš jau profilaktiski, tāpēc ugunsgrēki gadās samērā reti un tiem ir epizodisks raksturs.
Turpretim ēku konstrukciju aizsargāšanai pret piepju un koksngraužu ārdošo darbību nepievērš vajadzīgo uzmanību.
Tādējādi informācijas un stingras, atbildīgas kontroles trūkuma dēļ daudzi miljoni kubikmetru koksnes ik gadus aiziet bojā.
Lai sekmīgi cīnītos par ēku koka konstrukciju saglabāšanu, jāiepazīstas ar koksnes pamatīpašībām, tās bojāšanās mehānismu un pasākumiem, kas jāveic bojājumu novēršanai.

















Koka uzbūve.

Koksne nav vienveidīgs, homogēns materiāls, tā sastāv no sīkiem dažādas formas un lieluma organiskiem veidojumiem – šūnām. Šūnas izstieptas koka garenvirzienā un ir tik mazas, ka saskatāmas tikai mikroskopā.
Stumbra šķērsgriezumā novērojam vairākus koka uzbūves elementus: serdi, kodolkoksni, aplievas koksni, mizu, serdes starus, sulu traukus, sveķu ejas un gadskārtas.
Serde ir koka visvecākā, visirdenākā daļa, tā atrodas stumbra centrā un novietojas visā tā garumā.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация