Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
4,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:881905
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 04.01.2021.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 25 единиц
Ссылки: Не использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  IEVADS    3
1.  AUGSNES REAKCIJA UN SKĀBAS AUGSNES VEIDOŠANĀS    4
2.  KAĻĶOŠANAS NEPIECIEŠAMĪBA    6
3.  KOKSNES PELNU SASTĀVS    8
4.  KAĻĶOŠANA AR KOKSNES PELNIEM    11
5.  TĪRUMA KULTŪRAUGU MĒSLOŠANA AR KOKSNES PELNIEM    13
  LITERATŪRA    15
Фрагмент работы

TĪRUMA KULTŪRAUGU MĒSLOŠANA AR KOKSNES PELNIEM
Intensīvās augsnes izmantošanas ietekmē krīt tās auglība un produktivitāte, lielākoties tādēļ, ka šajos procesos samazinās organisko vielu daudzums augsnē. Alternatīva komerciālajiem minerālmēslojumiem ir uzlabot augsni ar biomēslojumiem, kā koksnes pelni. Tie ir atjaunojami resursi, kuri uz dabu neatstāj tik negatīvu iespaidu, kā minerālmēslojumi. Taču pozitīvo ietekmi uz augsni nav iespējams ieraudzīt uzreiz, jo process notiek lēnām, pakāpeniski, taču to efektivitāte ir ilgstoša (Araujo, Oliveira, Araujo, 2014). Šāda veida mēslošana daļēji atrisinātu koksnes pelnu utilizācijas problēmu, atgriežot tos atpakaļ dabā. Pašlaik vislabākie rezultāti mēslošanā ar koksnes pelniem ir sasniegti audzēs uz susinātām kūdras un minerālaugsnēm (Kalvis, 2011). Koksnes pelnu izmantošanu kaļķošanā un mēslošanā ierobežo sastāvā esošo smago metālu daudzums.
Kaļķošana ar koksnes pelniem var samazināt nepieciešamību pēc minerālmēslojuma, tāpēc, ka pelni satur dažādus elementus un reakcijas uzlabošana palielina augu spēju tos izmantot, piemēram, fosfora un kālija līdzekļu izmantošanas koeficients palielinās par 10-15% (Nikodemus, Kārkliņš, Kļaviņš, 2009). Koksnes pelni satur pieejamu kāliju, kalciju, magniju un fosforu, kas bieži trūkst lauksaimniecības zemēs, un citus, gandrīz visus nepieciešamos mikroelementus un makroelementus, tomēr ne visas barības vielas augi spēj pilnīgi izmantot. Tikai daļa pelnos esošā kālija ir augiem pieejamā veidā. Augstākās temperatūrās izveidotiem pelniem, tie būs 18–35%, bet malkas krāsnī veidotiem pelniem, kur temperatūras nav tik augstas, būs 51%. Pieejamais kālija daudzums, salīdzinot ar komerciālajiem mēslojumiem, kur 65–70% ir pieejami, ir zemāks (Pitman, 2006). Taču to ietekmē dažādi apstākļi, piemēram kālija šķīdību maina augsnes pH. Arī fosforu vairāk var iegūt no komerciāliem mēslojumiem, lai gan tas ir mainīgs dažādiem augsnes tipiem un tās reakcijām. Fosfora pieejamība ir maksimāla pie pH 6.0–7.0, bet sarūk, ja tas zemāks, jo skābās augsnēs tas veido dzelzs un alumīnija fosfātus. Kaļķojot augsnē tiek iestrādāts kalcijs vai kalcijs un magnijs un tāpēc palielinās gan šo elementu daudzums augsnē, gan koloīdu adsorbcijas spēja un augsnes buferspēja (Nikodemus, Kārkliņš, Kļaviņš, 2009). Abi šie elementi kaļķošanas materiālos atrodas dažādu bāziska rakstura savienojumu galvenokārt karbonātu CaCO3, MgCO3, oksīdu CaO un MgO vai hidroksīdu Ca(OH)2 un Mg(OH)2 veidā. Ja kaļķošanas materiāls saturēs karbonātus, tad augsnes skābuma neitralizācija norisinās lēni, bet, ja šie elementi atradīsies oksīda vai hidroksīda veidā, tad augsnes reakcija izmainās straujāk (Araujo, Oliveira, Araujo, 2014). …

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −5,48 €
Комплект работ Nr. 1382690
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация