Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
5,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:380383
 
Оценка:
Опубликованно: 23.12.2002.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 5 единиц
Ссылки: Использованы
Фрагмент работы

1. 1995. GADA BANKU KRĪZES CĒLOŅI

Latvijas tautsaimniecībā 1995. gadā turpinājās ekonomisko reformu īstenošana. Taču tautsaimniecības augšupeja, kuras iezīmes parādījās 1994. gadā, vēl nebija pastāvīga un stabila. Negatīvu ietekmi uz tās attīstību atstāja banku krīze un ieilgušais valsts budžeta kritiskais stāvoklis.
Divu riju gadu laikā pēc Latvijas neatkarības atgūšanas notika ļoti strauja banku sektora izaugsme. Latvijas Banka izsniedza licenci 67 bankām (1991.g. – 14, 1992.g. – 36, 1993.g. – 16, 1994.g. – 1). No 1992. gada decembra līdz 1994. gada decembrim noguldījumu apjoms bankās pieauga vairāk nekā 2.4 reizes, banku aktīvi – vairāk nekā 3 reizes. Šāda banku sektora attīstības gaita ir raksturīga tautsaimniecībai, kas uzsākusi virzību uz tirgus ekonomiku.
Bankās ieplūda uzņēmumu un privātpersonu nauda, bet sarežģīti bija šo naudu racionāli izmantot, jo banku sektors attīstījās daudz straujāk nekā saimnieciskā vide, kurā tas darbojās. Latvijā pietiekami konsekventi un strauji nenotika īpašuma konversija. Valstī nebija nekustamā īpašuma un vērtspapīru tirgus, tāpēc bankām bija grūti ne tikai nodrošināt izsniegtos kredītus, bet arī izmantot kredītu nodrošinājumam saņemtās ķīlas. Privātajam sektoram vēl tikai veidojoties, bankām nebija iespējams uzkrāt ziņas par klienta spēju savlaicīgi samaksāt procentus un atmaksāt kredītu.
Bankas cerībā gūt peļņu, izsniedza kredītus uzņēmējiem arī tad, ja viņu finansu dokumenti un saimnieciskās darbības plāni liecināja par kreditējamā pasākuma augsto riska pakāpi. Cits ienākuma avots bija tranzīta darījumu kreditēšana, kas sākotnēji bankām ļāva strauji apgrozīt līdzekļus un gūt ievērojamu peļņu. Taču NVS valstu tirgus piesaistīšanās un to energoresursu un izejvielu cenu liberalizācija, kā arī konkurences pastiprināšanās naftas tirgū 1993. gada beigās un 1994. gadā ievērojami palielināja minēto tirdzniecības darījumu kreditēšanas risku un samazināja peļņas apjomu. Tādēļ strauji pasliktinājās daudzu banku kredītportfeļu kvalitāte, kas bija viens no galvenajiem banku krīzes cēloņiem.

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −7,48 €
Комплект работ Nr. 1118117
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация