Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
0,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:906747
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 30.04.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 2 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Jānis Zālītis dzimis Nītaurē 1884. gada 12. februārī. Nītaure un Piebalga –sašķeterētas vienā cietā, neatpinamā viņa bērnības pavedienā. Piebalgai Jānis Zālītis pateicīgs par domubiedru – Antona Austriņa, Emīla Dārziņa, Jāņa Sudrabkalna, Kārļa Skalbes draudzību. Un Piebalga ir paglabājusi viņam arī kādu spirdzinošu malku no kādreiz dzīvā tautas atmodas avota. Jāņa Zālīša bērnības māsa, draudzene bija Olga Neimane. Viņu abu skolotājs- Jānis Zalcmanis bija pirmais, kurš ievadīja viņus nošu rakstos un klavieru spēlē. Vecais skolotājs, kurš godpilnu glabāja savu piederību pie Cimzes skolas, ir pratis viņam uzticētajās jaunajās dvēselēs iedegt mūzikas mīlestību. Jānis Zālītis itin īsā laikā izauga par labu palīgu, kas spēj ne vien savu vienaudžu balsis saturēt kopā lūgšanās, bet pat ikdienišķā dievkalpojumā var aizvietot draudzes ērģelnieku baznīcā.
1899. gadā Jānis pārcēlās uz dzīvi Rīgā. Ar vienīgi vispārējos vilcienos skaidru mērķi – mācīties mūziku – viens svešajā pilsētā ir ieradies pusaugu zēns. Jumta virs galvas viņam tika sameklēts; tā bija šaura īrējama jumtistabiņa Rīgas nomalē, Rēveles ielā, kur pieejamas tāfelklavieres. Arī ēdamais šāds un tāds no mājām līdzi, bet par visu pārējo – jāzina pašam. Palīdzīgu roku Jānim Zālītim sniedza Jānis Kornets. Visā, kas bija dārgs viņam pašam, Kornets dalījās ar savu jauno draugu. Jānim Zālītim kļuva pieejama Korneta plašā bibliotēka, kurā viņš ieguva tālākās nojausmas par mūzikas strāvojumu cīņām. Kornets palīdzēja Jānim Zālītim apgūt vācu valodu, bez kuras kaut cik nopietnāka muzikālā izglītība Latvijā nebija iegūstama. …

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −1,48 €
Комплект работ Nr. 1195431
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация