Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
6,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:120215
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 05.07.2004.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 23 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    2
  Teorētiskais pamatojums    4
  Basku vēsture un valoda    7
  Brīva zeme    7
  Apspiesta zeme    7
  Valoda    9
  Vispārīgs raksturojums    9
  Valodas izcelšanās    10
  Valodas attīstība    11
  Pašreizējā situācija    11
  Salīdzinājums ar citām valodām    12
  Daba    13
  Klimats    13
  Reljefs    13
  Derīgie izrakteņi    13
  Ekonomika    15
  Nodarbošanās senatnē    15
  Mūsdienās    15
  Rūpniecība    16
  Tūrisms    17
  Pārvalde    18
  Valdība    18
  Autonomija    18
  Ekonomiskais stāvoklis    20
  Basku zemes provinces un lielākās pilsētas    22
  Alava    22
  Bizkaja    23
  Gipuzkoja    24
  ETA    26
  ETA vēsture    26
  ETA struktūra    28
  ETA prasības    29
  ETA aktivitātes    30
  ETA dalībnieku aresti    33
  Protesti pret ETA    35
  Gesto por la Paz    36
  ETA atbalsta demonstrācijas    36
  Secinājumi    38
  Anotācija- annotation    41
  Izmantoto avotu un literatūras saraksts    42
  Pielikums    44
Фрагмент работы

Baski ir tauta, kas apdzīvo autonomo apgabalu Spānijā, taču neliela daļa basku dzīvo arī Francijā. Tā ir tauta ar senu vēsturi, valodu, kultūru. Gadsimtu laikā viņi saglabājuši savu identitāti un nav romanizējušies. Kā jau minēju, šobrīd viņi dzīvo autonomajā apgabalā, tomēr ir cilvēki, kas ar vardarbīgām metodēm vēlas nodibināt neatkarīgu basku valsti. Tas savukārt rada konfliktu starp šo vardarbīgo grupējumu un Spānijas valdību.
Šajā zinātniski pētnieciskajā darbā centos atrast cēloņus konfliktam starp basku separātistu grupējumu ETA un Spānijas valdību; lai tos noskaidrotu, pētīju basku tautas un valodas vēsturi, attīstību, pašreizējo situāciju un cīņu par brīvību. Lai izprastu konflikta cēloņus manā zinātniski pētnieciskajā darbā ir informācija arī par Basku Zemes dabu – reljefu, dabas apstākļiem, derīgajiem izrakteņiem, Basku Zemes apdzīvotību, autonomiju, valdību, ekonomisko stāvokli, nacionālajiem simboliem, robežvalstīm, lielākajām pilsētām, provincēm, iedzīvotāju nodarbošanos un teroristu grupējumu ETA.
Kā izpētes avotus izmantoju datorenciklopēdijas (Britanica, Grolier, Encarta), grāmatas, enciklopēdijas, periodiskos izdevumus un TV un radio raidījumus, dažādas interneta adreses, kā arī kontaktējos ar miera organizācijas Basku zemē Gesto por la Paz pārstāvi. Latviešu valodā materiālu par šo tēmu ir ļoti maz, lielākā daļa izmantoto avotu bija angļu valodā.
Šo tēmu zinātniski pētnieciskajam darbam izvēlējos, jo cilvēki ir ļoti maz informēti par Basku Zemē notiekošo. Viņi nezina, ka baski ir ļoti sena tauta, viena no vecākajām Eiropā, ka viņiem pilnīgi nepamatoti ir atņemta zeme, kura tiem ir piederējusi. Manuprāt, šī ir aktuāla problēma. Televīzijā mēs dzirdam un avīzēs lasām, ka basku separātistu grupējums ETA ir kārtējo reizi uzspridzinājis kādu ēku, ka atkal gājuši bojā cilvēki, un mēs viņus nosodām, nezinot to, kāpēc viņi tā dara. Es to gribēju noskaidrot. Pēdējā laikā notikumi šo tēmu dara arvien aktuālāku, jo terorisma draudi vairs nav tikai vienas vai vairāku valstu problēma, tā ir visas pasaules problēma – vardarbīgas metodes sāk izmantot arvien vairāk dažādu grupējumu, arvien vairāk mēs aizmirstam, ka visu iespējams atrisināt ar vārda palīdzību. Tas liek domāt arī par cilvēka dzīvības vērtību.
Šī tēma mani ieinteresēja, kad lasīju Sidnija Šeldona grāmatu „Laika smiltis”, kura bija par organizācijas ETA pašu sākumposmu, tas mani aizrāva, un es vēlējos noskaidrot šo jautājumu.
Daudzi baski ir gājuši bojā, pret viņiem vēsturē ir vērsta politika, kurai bija jānolemj šo tautu bojāejai. Šī separātistu organizācija joprojām cīnās kādreizējo notikumu iespaidā, viņi vēl joprojām ir atriebības pilni, un nespēj saprast to, ka ir pienākuši laiki, kad robežas sāk izzust un tautas, nesadarbojoties viena ar otru, vairs nevar pastāvēt un sekmīgi attīstīties. Rakstot šo zinātnisko darbu, ne vienu reizi vien nācās pārdomāt, vai šis teroristu mērķis un idejas ir īstas, vai tas nav aizsegs kādām personīgām ambīcijām, ilgām pēc aizraujošākas dzīves un sajūtas, ka tu dari ko noderīgu. Varbūt šie cilvēki vienkārši nav spējuši atrast savu vietu visā lielajā pasaulē un nav spējuši būt kādam noderīgi un vajadzīgi?…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация