Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
  • Konstitucionālās tiesas funkcijas cilvēktiesību aizsardzības jomā

     Оцененный!

    Реферат10 Право

3,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:202956
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 23.11.2005.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 13 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    1
1.  Satversmes tiesas vēsture un statuss    3
2.  Satversmes tiesas loma cilvēktiesību aizsardzībā    5
3.  Cilvēktiesību jomā iesniegto pieteikumu izvērtēšana    9
  Nobeigums    13
  Izmantotās literatūras un tiesību aktu saraksts    14
Фрагмент работы

Apgūstot šo mācību kursu, interesanta un reizē arī sarežģīta man šķiet tēma par cilvēktiesību aizsardzību. Man šis temats šķiet aktuāls tāpēc, ka cilvēktiesību aizsardzība mūsdienu nestabilajos politiskajos apstākļos, kas pavada jaunizveidoto Latvijas Republiku, ir svarīga nozīme.
Jautājums par pilsoņu brīvībām un tiesībām ir atradis ievērību konstitucionālajos likumos atsevišķu deklarāciju veidā. 19.gs. konstitucionālajās valstīs indivīda – pilsoņu tiesības bija ne vien ierakstītas konstitūcijās, bet tika noregulētas arī likumos (piemēram, par personas neaizskaramību, pulcēšanās un biedrošanās brīvību, preses brīvību u.c.) un tās tika ievērotas valsts politiskajā dzīvē.
Kā viens no galvenajiem tiesiskās kārtības nodrošināšanas līdzekļiem valstī ir tiesa, tiesu vara, kas savu lomu likumības sargāšanā pilnā apjomā var veikt tikai tad, ja likumību atjaunot tai ir ļauts ne tikai privātpersonu, sabiedrisko un privāto organizāciju, bet arī jebkuras valsts institūcijas un amatpersonu darbībā. Taču pastāvošā demokrātiskā iekārta piešķir tiesu sistēmai tiesības atcelt konstitūcijai neatbilstošus likumus, lēmumus un rīkojumus. Šim nolūkam var pastāvēt speciāla tiesa. Latvijā konstitucionālo uzraudzību veic Latvijas Republikas Satversmes tiesa, kas izveidota 1996.gadā.
Lai gan Satversmes tiesa ir samērā jauns Latvijas Republikas konstitucionālo tiesību sistēmas institūts, ko augstākajā konstitucionālajā līmenī – Satversmē – regulē tikai viens 85.pants, viedokļi par tāda institūta nepieciešamību ir izskanējuši neatkarīgi no politiskās situācijas valstī.
Manuprāt, līdz ar Satversmes tiesas izveidošanu mūsu valstī, likumu pieņemšanas objektivitāte ir manāmi pieaugusi, taču patiesība ir tāda, ka mūsdienu likumi tiek pakārtoti atbilstoši Pirmās Latvijas Satversmei, kaut neapšaubāmi gan Latvijas iekšējās lietas, gan arī ārējās attiecības ir stipri izmainījušās, lai Satversmi tādu, kāda tā bija pirms vairākiem desmitiem gadu, ņemtu kā atskaites punktu pat svarīgu un nozīmīgu starptautisku līgumu slēgšanā. Tādēļ visnotaļ pozitīvi vērtēju to, ka Satversmes tiesa likumu izanalizē un konstatē kļūdas, kas var pārkāpt pat tādas neatņemamas ikvienam indivīdam tiesības kā cilvēktiesības. …

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −5,98 €
Комплект работ Nr. 1204764
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация