Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:597016
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 05.06.2012.
Язык: Латышский
Уровень: Основная школа
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Krusta karu iemesli    3
  Krusta karu gaitas    4
  Krusta karu sekas    8
  Kartes    9
  Vēsturiskās personības    10
  Hronoloģija    11
  Jēdzieni    12
Фрагмент работы

Krusta karu sekas
Ideja rīkot krusta karagājienus bija palīdzējusi pāvesta mo¬narhijai uzplaukt, un tieši tāpat tā pāvesta monarhijai palīdzēja iet bojā. Jājautā, vai krusta kariem bija arī kāda cita praktiska nozīme? No vienas puses, jāatzīst, ka teju neiespējamā uzvara Pirmajā krusta karā lielā mērā cēla viduslaiku eiropiešu pašap¬ziņu. Gadsimtiem ilgi Rietumeiropa bija mitusi islama pasaules ēnā, bet tagad rietumnieku karaspēks bija spējis aizsoļot līdz is-lama pasaules pašam viducim un kāroto balvu paņemt it kā kailām rokām. Pateicoties tik dramatiskajai uzvarai, divpadsmi¬tais gadsimts vēsturē iegājis kā pāri malām kūsājoša dzīvesprie¬ka un optimisma pilns laikmets. Rietumu kristiešiem patiesi va¬rēja šķist, ka viņu pusē nostājies pats Dievs un tagad iespējams īstenot gandrīz pilnīgi visu. Krusta kari paplašināja arī rietum¬nieku garīgo apvārsni. Daži rietumnieki Svētajā zemē pat pa-pū¬lējās apgūt arābu valodu, kā arī savās interesēs izmantot no¬teiktus musulmaņu institū-tus vai idejas (auglīgākā kultūras ap¬maiņa starp kristiešiem un musulmaņiem noritēja Spānijā un Sicīlijā), tomēr arī tie krustneši, kas mēroja garu ceļu cauri sve¬šām zemēm, mājās atgriezās ar nenovērtējamu garīgu bagāžu. Krusta kari arī veicināja interesi par senāk nepazīstamajām greznumprecēm un ar bagātīgu sižetu klāstu apgādāja mutvārdu folkloru un literatūru.
No ekonomikas viedokļa raugoties, uzvara Pirmajā krusta karā uz Vidusjūras aus-trumu reģionu pavēra ceļu Rietumu tirdzniecībai. Šajā apgabalā ar sevišķu rosību izcē-lās Itālijas pil¬sētas Venēcija un Dženova, tādējādi veicinādamas labklājības līmeņa pa-augstināšanos visā Rietumu pasaulē. Tā kā radās ne¬pieciešamība slēgt finansiālus darī-jumus ar ģeogrāfiski visai attāliem partneriem, praksē tika izmēģinātas pirmās banku ope¬rācijas. Ja runājam par politiku, tad garīdzniecības aplikšana ar krusta karu vajadzī-bām domāto nodokli izrādījās ne vien priekš¬rocība, ko sev par labu nekavējās izmantot Rietumu monarhi¬jas, bet veicināja arīdzan nodokļu politikas attīstību nacionālo valstu robežās. Vēl vairāk - naudas un materiālo līdzekļu vāk¬šana karaļa krusta kara gaitu fi-nansēšanai, organizēta valsts mē¬rogā, bija vērā ņemams stimuls topošo nacionālo valstu admi¬nistratīvā aparāta attīstībai.

Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация