Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
0,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:536732
 
Оценка:
Опубликованно: 26.04.2004.
Язык: Латышский
Уровень: Основная школа
Литературный список: 1 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Krustabas ir latviešu pirmais lielais mūža gods, kad jaundzimušajam bērnam dod vārdu. Senos laikos vārda došana saistījusies ar bērna uzņemšanu dzimtā, un līdzās reliģiskai nozīmei šai izdarībai tāpēc bijis arī tiesisks raksturs. Jau pats krustāmā bērna nosaukums “pāde” apstiprina slēdziena pareizību, jo sanskritā šis vārds un tā atvasinājumi daudzu citu nozīmju starpā arī dod atbalstu vissenākajām krustabu ieražām ar tādiem tulkojumiem kā pēdas, sanākšana, piedalīšanās, stāvokļa iegūšana, līdzvērtības sasniegšana. Latviešu krustabu dainās redzams, ka nosaukums “pāde” kādreiz lietots ne tikvien kā krustāmā bērna apzīmēšanai, bet arī citās ar vārda došanu saistītās nozīmēs, kuras tagad saglabājušās tikai nedaudzās dainās.
Nosaukums “krustabas” atvasināts no vārda “krusts”, jo šai zīmei ir ļoti svarīga nozīme vārda došanas rituālā norisē. Latviešiem krusts bijis pazīstams kā svētības, aizsardzības un patvēruma zīme jau kopš dziļas senatnes.

Jaunas dzīvības rašanās.

Latviešu senajā dievestība Dievs ir visas dzīvās un nedzīvās dabas devējs un laidējs. “Dievs kokiem lapas deva, Dievs vārpiņas tīrumā” vai “I sunītis Dieva laists, i uguns pagalīte”, saka dainas. Dievs ir arī cilvēka bērnu devējs. …

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация